Gå til sidens hovedinnhold

Vi vet lite om penger

Artikkelen er over 5 år gammel

Tre av ti klarer ikke å svare på et enkelt spørsmål om rente.

Det viser en ny undersøkelse om finansiell forståelse.

– De fleste svarer riktig på enkle spørsmål, men med en gang det kom spørsmål om renter, inflasjon eller investeringer, avkastning og risiko, ble det tydelig at det er store forskjeller i kunnskapsnivået blant befolkningen, sier daglig leder Lene M. Refvik ved AksjeNorge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Rentespørsmål

Seks av ti klarte å svare riktig på dette spørsmålet om renter:

Du setter inn 100 kroner på en sparekonto med en garantert rente på 2 prosent per år. Du setter ikke inn mer penger, og du tar heller ikke ut noen penger fra kontoen. Hvor mye vil du ha på kontoen etter fem år, når banken har overført rentene til din konto?

– Mer enn 110 kroner?

– Nøyaktig 110 kroner?

– Mindre enn 110 kroner?

– Umulig å vite ut fra den informasjonen som foreligger?

– Vet ikke

Likt utgangspunkt

Svarte du mer enn 110 kroner, på spørsmålet, var det riktig. Synes du spørsmålet var vanskelig, er du ikke alene. 64,6 prosent klarte å løse oppgaven.

– Vet du ikke effekten av renters rente, kan det føre til dårligere avgjørelser om sparing, samt at du kan undervurdere hvor høy gjeldsgrad økonomien din tåler, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Mer finansiell kunnskap i skolen kan utjevne sosiale forskjeller.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

 

Hun sier at velferdssystemet vårt er basert på at vi skal ha et mest mulig likt utgangspunkt, uavhengig av foreldrenes posisjon. Når det ikke er mer privatøkonomi på skolen, vil de med ressurssterke foreldre kommer bedre ut av det økonomisk. Dette skaper sosiale forskjeller, ifølge DNBs forbrukerøkonom.

Obligatorisk

– Ved å få mer finansiell kunnskap inn i skolen, kan vi utjevne de forskjeller vi ser mellom kjønn, bakgrunn og til og med egen interesse for å aktivt innhente informasjon. Dessuten når vi befolkningen fra et tidlig tidspunkt. Det er de unge som svarer svakest i undersøkelsen, påpeker hun.

Ifølge Sandmæl er kuren mot sosiale forskjeller at privatøkonomi blir en obligatorisk del allerede i grunnskolen. (ANB)

Kommentarer til denne saken