Gå til sidens hovedinnhold

Nå vippser nordlendingene som aldri før: - Vi er betydelig større enn mCash og MobilePay

Artikkelen er over 5 år gammel

mCash var først ute, men Vipps har overtatt tronen blant betalingsappene - og det er bare starten på en ny revolusjon innen betaling.

Betalingsapper er i ferd med å ta en stadig større rolle i hverdagsbetalingen. Med appene kan brukerne betale uten å bruke kort – samt overføre penger til venner, spleise på gaver, dele regninger – og så videre, skriver NORD24.

Konkurransen om hegemoniet blant betalingsappene - som Vipps (DNB), mCash (Sparebank1) og MobilePay (Danske Bank) - er imidlertid knallhard. 

- Med over 2 millioner nedlastninger og 1,6 millioner brukere er ingen andre betalingsapper i nærheten. Daglig er det mellom 100.000 og 150.000 transaksjoner. Vi er betydelig større enn mCash og MobilePay, men de har vært tilbakeholden med å gi ut tall.  Vi liker å si at vi registrerer at det er hard konkurranse om andreplassen, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB Bank, og legger til:

- Vipps kommer til å bli viktig for Nord-Norge  fordi at kontanter utfases og blir vanskeligere å få tak i, særlig i distriktet. I tillegg vil det spille en stor rolle fremover for eksempel i turistnæringen.

mCash: - Oppgir ikke tall

Sparebankene har brukt svært mye penger på å kjøpe, utvikle og markedsføre mCash  - foreløpig med mindre suksess enn Vipps.

På oppkjøpstidspunktet hadde mCash 100.000 brukere, over 600 utsalgssteder og teknologisk plattform om ga mulighet til betaling i noen få butikker  på nettt og mobil - og vennebetaling.

Tøff konkurranse

Det har vært tøff konkurranse mellom Vipps og mCash helt fra oppstarten. mCash var først ute, før Vipps kom med sin versjon - som var ganske så lik mCash. Dette har ført til en salig debatt om DNB og deres rolle overfor norske gründere og om DNB/Vipps har kopiert mCash med statlig kapital i ryggen, ifølge bransjenettstedet Kampanje.com.

Sparebanken ønsker imidlertid ikke å oppgi tall for mCash.

- mCASH oppgir dessverre ikke regionstall på brukere. mCASH har 350.000 unike brukere. Nedlastning er vesentlig høyere, og vokser med omlag 2.000 brukere hver dag, skriver Morten Tønder Albertsen, fagansvarlig kommunikasjon i Sparebank1 Nord-Norge, i en epost.

Skiller seg ut i byene

Oslo er klart størst på Vipps der 37 prosent av befolkningen har registrert en Vipps-profil. Deretter følger en rekke østlandsfylker før Nordland på 6.plass med en andel på 26 prosent. Finnmark har 25 prosent, mens Troms har 23 prosent. Alle fylkene viser en sterk økning. Blant byene skiller Oslo (37 %), Trondheim (33 %) Bergen (29 %) og Tromsø (29 %) seg ut.

Og bruken har eksplodert. Fra juni i fjor til juni i år har Vipps økt nedlastingen fra 200.000 profiler til to millioner. Og av disse bruker 1,5 millioner appen regelmessig – ifølge en undersøkelse fra juni i år. 3 av 4 som har nedlastet tjenesten aktive brukere, ifølge DNB.

Vipps er gratis for transaksjoner under 5000 kroner. Skal du vippse 5.000 kroner eller mer, blir du belastet én prosent av beløpet. Over detet beløpet koster det fort en del penger å bruke tjenesten (se fakta nederst i saken):

Dalsbø sier at vennebetaling – deling av regninger - er den desidert mest brukte tjenesten.

- Hvorfor kan ikke barn ha Vipps?

- Du skal ikke se bort fra at det kan komme i nær fremtid, men det er litt tidlig for oss å snakke om dette.

- Bare fantasien setter grenser

På kort tid har 13.000 lag- og foreninger tatt i bruk Vipps til salg av alt fra is og brus, betalingssystem på loppemarked og kontingent.

- Vi ser også at kirker og bedehus er aktive brukere av Vipps til for eksempel innhenting av kollekt. Bare fantasien legger begrensninger for hvordan Vipps kan brukes.

Bedrifter "vippser" også

Flere bedrifter har også tatt i bruk tjenesten:

- Det er allerede mulig å ta i bruk Vipps til betalinger på nett eller ved betaling i apper hos en rekke bedrifter og tjenester. Nye bedrifter kommer til hver dag, og innen året er oppe tror vi at begrepet «å vippse» vil bli like vanlig som «å dra kortet».  Med Vipps-tjenesten «utsjekk» kan både store og små bedrifter ta i bruk Vipps til hverdagsbetaling. Med utsjekk kan du med ett tastetrykk kontrollere når betalingen fra kunden skal fullføres. Dette gjør du ved å trykke på kvitteringen i kundens app. Utsjekk passer perfekt for bedrifter som  skal levere ut varer over disk eller har behov for kontroll på betaling før varene leveres ut., sier Dalsbø.

- En "gamechanger"

Han lover også at mange nye ting vil skje fremover.

- Vipps har allerede revolusjonert vennebetaling, og neste steg er å ta over hverdagsbetalingen. Det skal vi gjøre gjennom at bedrifter og lag og foreninger bruker Vipps. Vi har en rekke spennende ting på gang, men må nok holde kortene litt tett til brystet. Vi jobber med en rekke ulike tjenester for bedrifter som kan bli en gamechanger.

I tillegg ønsker vi å utvikle straksbetaling, for i dag er Vipps avhengig av bankenes oppgjørssentral.

Slik kan den forenkle

Her er noen av grunnene for at DNB  tror Vipps og betalingsapper vil bli fremtidens betalingsmåte:

  • Forenkler netthandel: I dag kan det ta 24 klikk å betale for noe på nett . Med Vipps bruker du 4 klikk
  • Tilgjengelig i felt: Håndverkere og andre kan ta seg betalt på en enkel måte.
  • Smarte betalingsløsninger: For eksempel automatisk betaling når du parkerer bilen eller beveger deg innenfor et område.  

I tillegg kan for ekesempel hånderkere ta betalt i felt, og man får digitale kvitteringer.  Samtidig kan det forhindre hvitvasking og kriminalitet

- De som tar seg betalt «svart» benytter gjerne kontanter. Vipps gjør at regnskapsføringen blir korrekt og at kunden får en kvittering på utført arbeid eller kjøpt tjeneste.

PRISER

Vipps:

Privatpersoner: Det koster ingenting å overføre beløp under 5.000 kroner. Å vippse 5.000 kroner eller mer koster 1 % av beløpet.

Bedrift, lag og foreninger: Ingen etableringsgebyr eller abonnementspris. Du betaler kun for bruk av Vipps.

Årlig Vipps-omsetning i kroner:

  • 0 - 50 000: 2,5 %
  • 50 001 - 100 000: 2,0 %
  • 100 001 og oppover: 1,5 %

Mobilepay

Alle privatpersoner – uansett bank – kan laste ned og bruke MobilePay.Alle brukere kan overføre og motta penger med MobilePay, uten at det koster noe. For å bruke appen må du ha en smartelefon og en egen konto i en norsk bank og et norsk betalingskort med kortnummer (Visa, MasterCard, Maestro og Visa Electron). Du må ha fylt 15 år.

mCash

Priser for privatpersoner

VennebetalingGratis
Betale i butikkenGratis
Betale på nettGratis

Priser for kantine, lag og forening

EtableringsgebyrGratis
Løpende faste utgifterGratis
Transaksjonsgebyr1,8 % + 20 øre

Kommentarer til denne saken