– Regningen skal betales tilbake. Det er viktig å huske. Glemmer man det, er det fort gjort å komme tilbake fra ferien til en økonomisk blåmandag. Det kan prege økonomien din i lang tid framover, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

På lånte penger

Husholdninger med lav inntekt planlegger i størst grad å bruke kredittkortet for å betale ferien sin, ifølge den ferske undersøkelsen fra TNS Gallup.

– Har man i utgangspunktet en stram økonomi, er det å betale tilbake gammel moro spesielt krevende, sier Reitan.

Over 114.000 husholdninger planlegger å finansiere sommerferien sin med kredittkort.

– Det er flere gode grunner til å bruke kredittkortet på ferie, men det er risikosport å feriere på lånte penger om man ikke har en plan for tilbakebetaling.

Lav kronekurs

Bruk av kredittkort på reise kan også være fordelaktig, blant annet fordi du unngår at eventuelle svindlere får direkte tilgang til lønnskontoen din om du er uheldig, ifølge Reitan.

– Du får også god oversikt over forbruket om du skiller ferieforbruket fra den vanlige lønnskontoen, påpeker hun.

 

Kronekursen er lav, og da koster det å feriere i utlandet.

– Nordmenn prioriterer derimot ferie høyt, og mange ønsker å tilbringe tiden på sørlige breddegrader for å sikre seg sol og varme. Dette koster. Da kan det være en fristelse å utsette problemet og heller bruke kredittkortet, føyer hun til.

Det er en risikosport å feriere på lånte penger uten en plan for tilbakebetaling.

Elin Reitan, forbrukerøkonom

 

– Bruk vett!

 

Magne Gundersen, forbrukerøkonomi i Sparebank 1, anbefaler å bruke kredittkort på ferie så lenge du har råd til det.

– Det er en trygg måte å betale på og en ekstra sikkerhetsmekanisme hvis du blir lurt. Men du må selvsagt bruke kortet med vett, sier han til ANB.

Tidligere undersøkelser viser at nordmenn har brukt over ett år på å betale ned kredittgjelden fra fjorårets ferie.

– Ferie er forbruk, og da er det unødvendig å låne penger for å betale et måltid på restaurant sammen med familien. Det anbefaler jeg ikke, påpeker forbrukerøkonomen. (ANB)