Gå til sidens hovedinnhold

Bare halvparten av kvinnene benyttet seg av tilbud om gratis vaksine

Artikkelen er over 1 år gammel

Mellom 2016-2019 bød Folkehelseinstituttet på gratis HPV-vaksine til alle damer født mellom 1991-1996. Kun 56,9 prosent av lofotkvinnene benyttet seg av tilbudet.

Vaksinen retter seg mot HPV-viruset, som blant annet kan føre til livmorhalskreft. HPV er svært vanlig og rundt 70 prosent av seksuelt aktive personer blir smittet med HPV i løpet av livet. De fleste av disse smittes i ung alder, og i en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon.

De fleste HPV-infeksjoner gir ingen symptomer og går over av seg selv, men rundt 10 prosent vil få en langvarig infeksjon. Det finnes mange ulike HPV-typer, og langvarig infeksjon med noen HPV-typer kan føre til utvikling av livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft etter flere tiår.

Totalt benyttet 137 420 kvinner seg av muligheten for vaksinasjon. Dette gir et landssnitt på 59,3 prosent, og snittet i Nordland ligger på 62,4 prosent. I Lofoten kommer Moskenes kommune dårligst ut med en dekning på 39,1 prosent. Best ut kommer Flakstad med 65,9 prosent (se hele oversikten nederst i saken).

Informasjonsutfordring

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul er ikke overrasket over tallene.

- Snittet både på lands- fylkes- og regionbasis er dog lavere enn ønsket, med tanke på hvor ufarlig denne vaksinen er og hvor godt den beskytter.

Hva tror du er årsaken til at ikke flere har benyttet seg av tilbudet?

- Unge mennesker lever i nuet og tenker ikke veldig langsiktig. Da blir det opp til foreldre å være på ballen. Helsesykepleierne i skolen har også informert mye om ordningen, men det er jo ikke alle i målgruppen som fremdeles går på skolen. Det betyr at at man må nå disse gjennom media og sosiale medier, og da er jeg redd for at informasjonen ofte har druknet i flommen av annen informasjon.

Fremdeles mulig å få vaksine

HPV-vaksinen er fortsatt gratis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet for jenter opptil 20 år og gutter født 2006 eller senere. Andre som ønsker å ta HPV-vaksine kan kjøpe den ved å kontakte sin fastlege eller vaksinasjonskontor. For de som ikke kommer inn under gratistilbudet, ligger prisen for vaksinen på rundt 3000 kroner.

- Jeg håper nå at tallet kan øke i den gruppen som får det gratis. Men jeg frykter samtidig at det for mange er en terskel å måtte bruke så mange tusen på en vaksine, særlig når man er i en alder der langtidsrisiko ikke er noe man tenker over, sier Juul.

Han tror ikke vaksinemotstanden som tidligere har ført til færre vaksinerte småbarn har påvirket HPV-programmet.

- Dette miljøet er nå mindre enn man tror, så jeg tror det ligger andre årsaker til grunn for at deltakelsen ikke har vært høyere. Det er dessuten mange tusen rundt om i verden som nå har tatt denne vaksinen, og det er ikke rapportert om noen alvorlige bivirkninger, sier han.

- Jeg håper nå at folk tar i mot tilbudet med om å vaksinere seg. Vaksinasjon er en av de få virkelig gode tiltakene som finnes når det kommer til mange ulike sykdommer. Det er derfor ingen grunn til å la være.

Prosentvis antall vaksinerte kvinner født mellom 1991 - 1996, i perioden 2016-2019:

Hele landet: 59,3

Nordland: 62,4

Røst: 64,3

Værøy: 60,9

Flakstad: 65,9

Vestvågøy: 59,0

Vågan: 52,7

Moskenes: 39,1

Fakta om HPV-vaksine:

 • Vaksinen anbefales om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere.
 • Vaksinen settes som sprøyte i overarmen. Vaksinasjonen består av tre doser som gis i løpet av 6 – 12 måneder Andre dose gis minst en måned etter den første. Siste dose gis minst fem måneder etter andre dose.
 • Gravide anbefales å vente med HPV-vaksine til etter svangerskapet.
 • Kvinner som ammer kan få HPV-vaksine.
 • Legemiddelmyndighetene har godkjent vaksinen ut i fra en grundig vurdering av effekt og bivirkninger.
 • Vaksinen gir beskyttelse mot HPV-typer som tilsammen er årsak til rundt 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft i Norge.
 • Så lenge oppfølging av de første vaksinerte har pågått (ti år) er det ingen tegn til at beskyttelsen avtar.
 • Vaksinen kan tas av kvinner som har en HPV-infeksjon, men kurerer ikke en pågående infeksjon. Vaksinen vil da gi beskyttelse mot de andre HPV-typene.
 • Det anbefales ikke å teste for HPV-infeksjon før vaksinasjon.
 • Vaksinen beskytter mot ny smitte hos de som tidligere har hatt en HPV-infeksjon.
 • Vaksinen beskytter ikke mot kjønnsvorter.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Kommentarer til denne saken