Som erstatning innføres tre obligatoriske hurtigtester.

– Hvis en elev ved en skole blir definert som nærkontakt, så må vedkommende ikke i karantene. Han eller hun må i stedet avlegge en hurtigtest. Hvis denne er negativ, kan eleven leve som vanlig til dag tre. Da skal nok en hurtigtest tas. Hvis også denne er negativ, kan personen fremdeles leve som før, men må ta nok en test på dag fem, forklarer assisterende kommuneoverlege Christian Mietzner i Vågan.

Ordningen gjelder alle barn og unge voksne som går på enten barne- og ungdomsskole, videregående og folkehøgskole i alle landets kommuner. Den gjelder ikke for ansatte ved disse institusjonene.

– Hvis man ikke gjennomfører alle tre testene, vil man måtte gå i karantene, påpeker Mietzner.

Unngår fravær

Informasjonen om opphevingen av karantenekravene er nå sendt ut til alle skoler i regionen. Kommunene vil også legge ut fyldig informasjon på sin hjemmesider.

– Årsaken til at man gjør dette, er at man ved et slikt regime vil kunne fange opp smitte før personen er smitteførende. Sykdomsbyrden for barn og unge har dessuten vært lav under pandemien, mens karantenebyrden har vært stor. Å være i karantene er ikke gøy og med den nye ordningen unngår man dessuten skolefravær, sier Mietzner, som selv er veldig positiv til den nye ordningen.

– Dette er gjennomtenkt av kloke mennesker, og jeg tror dette vil bli en veldig bra ordning for barn og unge. Det er ingen grunn til å tro at ordningen vil bidra til mer smitte.

I Vågan må de som skal avlegge hurtigtest bestille time til testing via kommunens hjemmeside. Testen skal avlegges ved teststasjonen i Kabelvåg.

I Vestvågøy legger man opp til at kommunens folk reiser rundt til skolene og barnehagene med hurtigtester, opplyser leder for koronateamet, Hilde Holand.