Mer enn 50 prosent av norske foreldre synes det er problematisk at barna er for unge når de tar i bruk mobiltelefon og nett. Like mange sier at de føler seg presset til å la barna ta i bruk spill eller sosiale medier før de er gamle nok.

Det kommer fram i Telenors Foreldreundersøkelse 2017 hvor over 1.600 foreldre med barn mellom 10-15 år og 500 av deres barn er intervjuet.

– En del av den digitale oppdragelsen er å ta stilling til dilemmaer mellom hva vi som foreldre selv synes er rett, og frykten for å hindre barna fra å ta del i noe som gjør at de faller utenfor sosialt. Samtidig er det en grunn til at det settes aldersgrenser for spill og sosiale medier. De gir en indikasjon på innholdet som barna eksponeres for, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Les også: Disse trekker mest mobiltrafikk

Kjøreregler

De fleste populære nett- og dataspill er merket etter noe som kalles PEGI-systemet. De merker spillene med aldersgrensene 3-, 7-, 12-, 16- og 18 år. Noen av de mest populære spillene er utarbeidet for voksne, og kan ha sterke voldelige innslag som mange barn og unge kan reagere sterkt på.

Svendsen oppfordrer foreldre med barn i samme alder til å gå sammen om å lage digitale kjøreregler.

 

– På samme måte som vi snakker sammen om hvor lenge barna skal få være ute om kveldene, må vi snakke sammen om regler på nett. Det kan være vanskelig å si nei når barnet gir uttrykk for at alle andre får lov. La barna få være med i grensesettingen, og la dem få delta i diskusjonen om hva som skal være lov og ikke, framholder Svendsen.

Les også: Disse passordene må du ikke velge

Må snakke sammen

I undersøkelsen sier sju av ti barn at de har regler for aldersgrenser på spill hjemme. 65 prosent svarer at de synes reglene er rettferdige.
– Det er mye vi foreldre skal holde oss oppdatert på, og det er ikke alltid like lett å henge med på de nyeste appene eller sosiale mediene som barna våre bruker. Benytt tiden dere har sammen i påsken til å sette dere ned og snakke sammen. Se på filmene, diskuter og lag kjøreregler sammen, oppfordrer Berit Svendsen. (ANB)