Figurteateret besøker barnehager på Vestvågøy med en forestilling om tape. Forestillingen har premiere på Festspillene i Nord-Norge i juni, men før det besøker Figurteateret barnehagene for å finpusse på forestillingen.

Tirsdag var teateret på besøk i Lynghaugen barnehage på Leknes, hvor de spilte to forestillinger. En for de største barna og en for de minste. Katrine Strøm, som står for manus, regi og konsept, forteller at de har jobbet tett med målgruppa på et til fire år.

– Vi har hatt flere prøver med barna i Trollknausen barnehage i Stamsund. Barna har vært med på å utforme forestillingen. Vi har lekt med barna, og sett deres reaksjoner på tape, sier hun.

– Det blir ikke laget veldig mye teater for de minste barna. Før jeg fikk barn selv tenkte jeg også at de minste ikke trenger teater, men de trenger også teater. Vi ser barna er glad når vi kommer, sier hun.

Les også: Kulturskolen med urpremiere på ”Robin Hood”: Sivert ofret håret for rollen som munk

Inspirert av barnas fantasi

Tape er med som en del av hele forestillingen. Den blir brukt som kulisser, til lek og det spilles tverrfløyte på tapen. Det er flere deler av forestillingen, i den siste delen får barna være med å leke med tape.

– Det er slik lek er for barn. Alt kan være alt, og de lar seg ikke stoppe. Vi har latt oss inspirere av barnas fantasi, sier Strøm.

Under forestillingen er barna både engasjerte og fokuserte. Barna roper til skuespillerne, kommenterer og ler høyt av det som skjer.

– De største barna har språk og kommenterer det som skjer. Det er en annen stemning når vi spiller for de minste barna. De viser mer med kroppen og følelsene sine. De er roligere, de ler også, men det er lavere. Det er utrolig rørende å spille for de aller minste, sier hun.

Les også: Vebjørg byr på kunstutstilling og afrikansk marked

Skaper ro

Strøm er opptatt av at forestillingen skal ha rolige deler, hvor barna kan roe helt ned og følge med. Som et motstykke til det barna ser på barne-TV. Som ofte er veldig hurtig underholdning.

– Fordi barn kan falle av om historiene blir for kompliserte, handler teaterforestillingen heller om rytme og det visuelle. Jeg vil at barna skal ha tid til å ta inn inntrykkene, de skal sanse og oppleve. Derfor ønsker jeg å lage en ro i rommet, sier hun.

Regi og konsept er ved Katrine Strøm, med på teamet er danserne Åsne Storli, Lise Damsgård og Mari Bø. Scenograf er Ingunn Sønsteby og komponist er Tore Bruvoll, kjent fra bandet Hekla Stålstrenga.

Ritsj av Katma er produsert i samarbeid med Figurteateret i Nordland og Festspillene i Nord-Norge. Forestillingen skal også spilles på Stamsund Teaterfestival. Forestillingen reiser ut på turne fra høsten 2019.

Les også: Lager festival med knallhard samtids-scenekunst