Vi er Våganværinger som ønsker basseng. Det er ikke skremselspropaganda, men en realitet: Vi har råd til kun ett bassenganlegg i Vågan. Både kommunebudsjettet, -regnskapet og kommunedirektøren er helt klare på dette.

Vågan kommune må forholde seg til at det faktisk finnes en begrenset pott med både drifts- og investeringsmidler. Vi kan ikke trykke penger. Bygger vi et basseng utenfor Svolvær, så har vi ikke råd til å bygge basseng i Svolvær også.

Hvis vi skulle gjøre noe så vanvittig som å bygge to basseng i kommunen, så vil det koste mye å drifte bassengene. Driftsbudsjettene i 20-30-40 år fremover vil belastes med både rentekostnader og avdrag på lånene – og driften skal i seg selv finansieres.

Vi er spent på hvilket basseng som vil stenges når økonomien ikke tillater drift av to bassenger; spesielt hvis vi står i valget mellom et offentlig-privat bassengsamarbeid i Svolvær og et helkommunalt basseng et annet sted i kommunen…

Debatten har sporet helt av!

Det har i lengre tid vært kjent at bassenget i Svolvær har begrenset levetid, og saken har vært diskutert i flere år.

I januar 2019 hadde Asplan Viak endelig en rapport klar, og kommunestyret fikk et klart bilde av tingenes tilstand. Tilstanden var ikke bra! Det ble konkludert med at renovering av betongkonstruksjonen ikke kan forsvares, og det ble anbefalt å bygge et nytt, frittstående basseng.

I april 2019 behandlet kommunestyret en sak som het «Investeringsprosjekt Svolvær svømmehall». Vedtaket var kort oppsummert: Det må bygges nytt eller renoveres, og bassenget skal ligge i Svolvær. For å gjøre det så billig som mulig, ble rådmannen bedt om å jobbe for et offentlig-privat samarbeid.

Nå er bassenget i Svolvær utsatt på ubestemt tid. Samtidig faller bassenget på Svolvær skole sammen og kan bli stengt for godt når som helst.

Vi kan ikke godta at politikerne nedprioriterer muligheten til å drive svømmeundervisning for ungene i Vågan på denne måten!

Slik saken står nå planlegges det å bygge basseng i Kabelvåg. Dette er en dårligere løsning på alle måter. Av kommunens 1000 unger i barne- og ungdomsskolen går 530 i Svolvær og 310 i Kabelvåg. På resten av skolene går i underkant av 200 elever tilsammen. Hvis bassenget bygges utenfor Svolvær, må 220 flere elever busses til svømmeundervisning enn i dag!

I Svolvær er det flere tomter med gangavstand til skolen som kan brukes. I Kabelvåg er det ingen, og det ender ikke usannsynlig med lengre reisetid for ungene på Kabelvågskolen hvis det bygges basseng i Kabelvåg enn i Svolvær – hvis ikke kabelvågungene også skal busses til kabelvågbassenget.

I Svolvær er det en rekke næringsdrivende som har signalisert at de vil bidra med kapital. Grunnen er nærheten til hotellene. Hotellgjestene går ikke flere kilometer for å bruke et badeanlegg, og i alle fall ikke når de ønsker innendørsaktiviteter fordi været er dårlig.

Planen nå er å bygge et flerbruksanlegg, hvor ett basseng kan brukes til både varme- og terapibasseng og som opplæringsbasseng. Ett basseng kan imidlertid ikke brukes til flere formål samtidig. Hvis bassenget skal brukes til svømmeopplæring for skolene kan det ikke brukes til terapibasseng på samme tid. Et varme- og terapibasseng må nødvendigvis være tilgjengelig når trenere og terapeuter jobber og pasienter er til behandling – på dagtid. Dermed vil ikke det ene bassenget som nå planlegges tilfredsstille behovet for et nytt badeanlegg.

Hvis det bygges et kommunalt basseng utenfor Svolvær forsvinner mye av økonomien for eventuelle private som ønsker å bidra i Svolvær. Hvis ikke kommunen skal bruke et felles badeanlegg i Svolvær til svømmeundervisningen, så vil det ikke kunne forsvares økonomisk for private investorer. Vi får ikke i både pose og sekk…

Vi krever nå at nytt basseng i Svolvær prioriteres. Det må tas hensyn til at kommunens økonomi ikke tåler at det bygges flere badeanlegg. Det må bygges slik at kravene til et moderne badeanlegg tilfredsstilles – med både terapi- og opplæringsbasseng. Det må gjøres så billig som mulig, som offentlig-privat samarbeid.

Tiden renner ut, og vi må bygge nå, så tiden uten basseng og svømmeundervisning blir så kort som mulig!

Ane Kolstrup Mjelva

Anja Johansen

Anne Berit Sønstevold

Anne Brith Schults

Anne Marthe Limstrand

Anne-Rita Selstad

Arnt Roald Olsen

Aurora Sunniva Eilertsen

Barbro Johansen

Berit B. Jacobsen

Bjørn Kirkhaug

Bjørn Kristian Pedersen

Bjørn Nilsen

Bjørn Ola Meløy

Bjørnar Fredriksen

Boyd Hay

Bård Pedersen

Christian Størmer

Christin Engstad Pedersen

Christin Henriksen

Christopher Dahl

Dag Einar Krane

Eila Johansen

Eirin Dortea Ulvåg

Eli Helene Flatø

Eli-Janne Larsen

Elin Christine Holst

Elisabeth Sollie-Kilvær

Elizabeth Grunnvåg

Erik Berg Blomstrand

Erik Taraldsen

Erle Steen

Erna Ravn

Eskil Nilsen

Espen Mortensen

FAU Svolvær skole v/ Anders M Løvik

Finn Eivind Mo

Frank Hagen

Fredrik Karlsen

Fred-Sigve Hanssen

Frode Vestby

Geir Mellem

Gunhild Elisabeth Laundal

Gunhild Johansen

Hanne Hovde

Hanne Kilvær Eilertsen

Hans Einar Eriksen

Harald Varvik Johansen

Harry Strøm

Hege Steenhoff Hov

Heidi Susann Sætran

Ingrid Nergård

Ingunn Rottem Nilsen

Jan Erik Paulsen

Jannicke Krane

Jostein Tveit

Julia Avdeeva

Julie Martinussen

Karianne Laangstein

Karina Krane

Kjersti Tønnessen Busch

Kristian Getz

Kristina Horodenska

Kristoffer Tobiassen

Lars Andreas Dahl

Lill Rebekka Jentoftsen

Line Sæthre Blomstrand

Lisa Kristine Olsen

Lise Dybfest

Lone Pihl Henriksen

Ludmilla Wian

Maiken Olufsen

Maria Nyheim

Marianne Farstad

Marianne Nergaard Magnus

Marie Rothli Holdø

Mats Horn Teigen

May-Britt Paulsen

Monika Kransvik

Morten A. Jenssen

Morten Skarsem Solberg

Oana Anca Sasu

Oddrun Glad

Petro Rudyi

Preben Hasselberg

Pål Christensen

Pål Dybfest

Rachel Hagen Wahl

Ramona Annie Helmersen

Randi Furre Marhaug

Raymond Johansen

Renate Marhaug

Rita Hermansen Dahl

Roar Syltebø

Robert Helmersen

Robin Nilsen Fredvang

Roger Marhaug

Sigri Steen

Sissel Hansen

Stefan Nilsen

Stål Elvebakk

Susann Sandholm

Svenn-Anders Olsen

Svenn-Erik Tønnessen Busch

Terje Hermansen

Thor Karstensen

Tommy Rød

Tord Nilsen

Tore Fauske

Torunn Rørvik Wilhelmsson

Trine Jacobsen

Trine Lockert

Trygve Bjørgaas

Trygve Steen

Victoria Vannebo

Vivian Eriksen

Wanja Linchausen

Øyvind Jensen