9 tips for en trygg båtsommer

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hvert år mister flere i Norge et familiemedlem på sjøen.

DEL

– Det siste året har redningsskøytene våre reddet 25 mennesker, og bragt dem trygt hjem til familiene deres. I fjor hjalp vi drøyt 14.200 personer i båt med små og store problemer, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.

Berget opp fra sjøen

En av de 25 er Kristiane Sleveland, som ble reddet etter at båten hennes kantret i april i år.

– Jeg var sikker på at jeg ikke ville komme hjem igjen. Jeg tenkte mest på familien, venner og kjæresten min. Jeg vet at de er glad i meg og, jeg var redd for hvordan de ville ha det hvis de mistet meg, sier Kristiane.

I Redningsselskapet jobber det 1.400 frivillige og faste redningsmenn og -kvinner. De bemanner 50 redningsskøyter og er som regel de første på stedet når uhellet er ute.

– Vi elsker alle sjøen og det å være ute på vannet. Men det er viktig at folk skjønner alvoret rundt de situasjoner som raskt kan oppstå. Det vi møter oftest er folk som ikke vet hvor de er. Vi hjelper mange som har gått på grunn. Ellers er det mye motorstopp og tau i propellen, sier redningsmann Rani Skoubo på «RS Bergesen d.y».

Felles dugnad

«Sankthans – sommerkveld med redningsskøyta» på TV 2 i er en markering av Redningsselskapets betydning for et trygt og godt båtliv langs hele kysten.

En rekke kjente norske artister, deriblant vinnerne av The Voice, Yvonne Nordvik Sivertsen og Øyvind Boye Løvold, skal bidra en til felles dugnad for å redde flere liv.

–Vi hadde båt da jeg var liten og bodde rett ved sjøen. Jeg har mange gode minner med sommerdager da vi dro ut på holmer med båten og var der hele dagen, sier Sivertsen.

9 gode råd

Her er Redningsselskapets 9 gode råd for en tryggere båtsommer:

1. Ha alltid redningsvesten på underveis i båten.

2. Planlegg seilasen sammen før avreise.

3. Sørg for at båt og motor har fått en skikkelig service før du legger utpå.

4. Alkohol og båtkjøring går dårlig sammen.

5. Avpass farten etter forholdene.

6. En reservekanne med drivstoff kan redde ferien.

7. Med VHF-radio ombord når du alltid Kystradioen og andre båter i nærheten.

8. Lag en båtquiz og test hverandre på enkle spørsmål.

9. Last ned Redningsselskapets trygghets-app «RS App».

(ANB)

Artikkeltags