Fartøyet ble levert fra Aas Mekaniske Verksted AS på Vestnes som skipsverftets 197. nybygg i rekken.

Rederiet

Fartøyet er eid og drevet av Polar Slep AS, som igjen er et datterselskap av Marine Supply AS i Tromsø. Fartøyet ble egentlig levert fra verftet den 3. mai i fjor, men først nå ble det spesialiserte flerbruksfartøyet for oppdrettsnæringen døpt.

Familien

Dåpen skjedde kl. 14.00 onsdag 10. mai av gudmor Kari Gutteberg Mathisen sammen med sønn og reder Erik Mathisen og barnebarnet Georg Mathisen til stede i Lofoten.

Også direktør Bjørn Magne Aas fra verftet på Vestnes var på kaia utenfor Thon Hotel Lofoten i Svolvær onsdag, der det vanket både snitter og champagne for alle dåpsgjestene.

Bruksområde

Fartøyet er 28 meter langt og 11,2 meter bredt, og har en dekkskapasitet på 170 kvadratmeter, og lasteromstanker med kapasitet på hele 150 kubikkmeter totalt.

Fartøyet gjør 10 knops fart, og skal stasjonere i Steigen, og kunne betjene hele kysten når det gjelder oppdrag.

Dette er et fartøy som er utstyrt for å utføre alle typer serviceoppdrag for oppdrettsnæringen. Både ankerhåndtering, vedlikehold, transport, slep, og avlusning av oppdrettsfisk. To kraner gir håndtering av lasteslanger og utstyr til merdene, og vinsj for ankring av merder.

Avlusing

Fartøyet skal inn i fast charter for Cermaq AS i Nordland og Troms, og har i den anledning fått innmontert et dobbelt avlusningssystem av typen Optilicer. Dette er et ikke medikamentelt system som kun benytter temperert sjøvann til avlusningen, og filter for oppsamling av fiskelusa.

Dette anlegget kan avluse inntil 200 tonn fisk i merdene per time, totalt for begge avlusningslinjene ombord.

M/S «Polar Viking» er rigget med lugar for inntil seks ansatte, fjernstyring fra broen for alt dekksutstyr og maskinrom, og gir jobb til to mannskapsskift.