I 2001 bestilte Forsvaret 14 nye NH90 helikoptre. 15 år senere er de fortsatt ikke på plass på skipene til Kystvakta, skriver an.no

Alle helikoptrene skulle egentlig vært på plass innen 2008. Men fortsatt kan ikke Luftforsvaret si når de nye helikoptrene til flere milliarder kroner blir tatt i bruk, ifølge NRK.

– Vi er fortsatt i en test- og evalueringsfase, og det er en del som gjenstår før de er operative. Det vil være for tidlig å si når alt er på plass, men vi ønsker at vi allerede i år skal være til stede på et av kystvaktfartøyene, sier kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, Stian Roen.

Åtte av helikoptrene skal erstatte Kystvaktas Lynx-helikoptre som ble satt på bakken i fjor.

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved UNN reagerte også på om at kystvaktskipene ble uten helikoptre.

– Det er etter min mening helt meningsløst og uforståelig at man ikke klarer å ha kontinuerlig helikopterkapasitet hos en av våre aller viktigste maritime redningsressurser, sa han til avisa iTromsø.

 

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) krever at Luftforsvaret snart leverer.

– Dette er tragisk. Her har man hatt rimelig god tid – alle har visst at vi skulle få dem, alle har visst hva slags utstyr de skulle ha om bord og hva slags oppdrag dem skulle gjøre, sier Ellingsen, som kaller det hele en politisk skandale.