[broom.no] Når gradestokken begynner å vise minusgrader, er det ekstra godt med varm bil.

Da faller også mange for fristelsen til å starte opp bilen, og la den stå på tomgang for å bli varm.

Den kan også være fristende å la den stå og gå mens man «bare» gjør et ærend. Enten det er å levere i barnehagen eller en kjapp tur innom på bensinstasjonen for å kjøpe en kaffekopp.

Til dekket bord

Dette er det reneste drømmescenarioet for en biltyv. Det er bare å stille seg opp og vente til en travel og kald bileier kommer og setter fra seg bilen, med nøkkelen i og motoren i gang.

Så kan tyven slå til. Og som bileier har du da ikke spesielt gode kort på hånden overfor forsikringsselskapet.

– Nei, jeg pleier å si at dette omtrent er som å gå fra huset med vinduer og dører åpne. Du inviterer inn tyven, som kommer til dekket bord. Å forlate en bil som står og går på tomgang er grovt uaktsomt, og vil i de aller fleste tilfeller føre til avkortning av forsikringsutbetalingen. I noen tilfeller får man ikke erstatning i det hele tatt, sier Sigmund Clementz, som er kommunikasjonsrådgiver i If.

Følger etter biler

Han forteller at forsikringsselskapene vurderer hvert enkelt tilfelle individuelt. Det er graden av uaktsomhet som bestemmer utfallet:

 

– Her er det naturligvis forskjeller. Står du gateparkert i Oslo sentrum og forlater bilen på tomgang der, er det klart mer uaktsomt enn om du gjør det samme langt utenfor allfarvei. Det handler om hvilken risiko man tar. Men utgangspunktet er naturligvis likt: Dette skal man rett og slett ikke gjøre. Både med tanke på faren for tyveri, men også i forhold til miljøet, sier Clementz.

Forsikringsbransjen har merket seg at mange kostbare biler forsvinner på denne måten. En teori er at flere av disse blir håndplukket – og tatt av organiserte bander. For eksempel ved at de følger etter én spesiell bil, eller er på utkikk etter biler som står på tomgang.

– Kjøp en motorvarmer

Å stjele biler på vanlig måte har blitt vanskeligere de siste årene. Innføringen av startsperre har vært spesielt  viktig her. Men det hjelper naturligvis fint lite hvis bilen står og går med nøkkelen i.

 

Brooms bilekspert Benny Christensen har følgende råd til de som synes det er så kaldt at de trenger å la bilen stå og varme seg på denne måten.

– Kjøp en motorvarmer! Det koster ikke veldig mange kroner, og i kombinasjon med et tidsur gjør den at bilen blir varm på et blunk. Bileiere som går fra bilen på tomgang eller med nøkkelen i, ber om å få den stjålet. Det trenger ikke engang å være planlagt. Det er nok at noen får se bilen og så faller for fristelsen. I beste fall gir det deg bekymringer og praktiske problemer mens bilen er borte. I verste fall risikerer du at den blir skadet eller til og med forsvinner – og da blir det dyrt, sier Benny. (ANB)