Gå til sidens hovedinnhold

Blest IL fyller 50 år: Et mønsterbruk i Borge

50 års jubileum i IL Blest:

Artikkelen er over 2 år gammel

IL Blest fyller et halvt hundre år i år. Det veldrevne idrettslaget markerer begivenheten med stor bursdagsfest i Blesthallen.

For abonnenter

Vi befinner oss i kaféen i den nye storstua i Borge – sammen med Leif Kåre Karlsen og Sondre Fjelltun Hansen. Førstnevnte var den første lederen i IL Blest, formannen som det het på den tiden. Sistnevnte sitter ved roret i jubileumsåret.

– Det er nesten ikke til å tro at 50 år er gått siden vi stiftet IL Blest, på helsehuset på Borg. Og det er nesten ikke til å tro at vi sitter i egen idrettshall og gjør dette intervjuet, åpner 89-åringen.

24. november 1968

Stiftelsesmøtet fant sted 24. november 1968. Leif Kåre Karlsen ble valgt til idrettslagets første leder. Med seg i det første styret hadde han avdøde Gunnar Joakimsen og 17-åringene Inge Elvebakk og Einar Arntzen.

– Det var flere i styret, men vi er ikke helt sikre på hvem det var, og den første protokollen er dessverre forlagt eller mistet. Men vi fire var i alle fall med, fortsetter Leif Kåre Karlsen – av flere kalt det andre kraftverket i Borge.

Det første var Saupstadfossen.

Tre ble til ett

– Borge hadde i 1968 tre idrettslag; Tor IL, Borgfjord IL og Borge Sportsklubb. De ble alle lagt ned, og samla Borge-klubben IL Blest så dagens lys. Vi drev med ski, håndball og fotball på Eltoft. Etter hvert ble det ny fotballbane, lysløype og idrettshall på Borg, oppsummerer «kraftverket».

- Og etter hvert kom turn inn i klubben, legger Sondre Fjelltun Hansen til.

– I dag teller breddeklubben IL Blest rundt 200 medlemmer. Vi synes selv at det er ganske unikt at et lite idrettslag som oss har både egen lysløype, kunstgressbane og idrettshall, fortsetter han.

Lofotmessa

Lofotmessa gjennom en årrekke er hovedårsaken til IL Blests solide økonomi. God ledelse gjennom et halvt hundre år har sørget for å forvalte pengene på en fornuftig måte.

Leif Kåre Karlsen er med rette kalt Lofotmessas far. Det var han som unnfanget idéen, det var han som drev messa fram i mange år.

– Nå, vi var da flere, vi var mange som drev både messa og idrettslaget som sådan framover. Dugnadsånden i IL Blest har gjennom alle år vært enorm, svært mange skal ha takk og ros for at vi er der vi er i dag, minner Leif Kåre Karlsen om.

Håndball

Vi har også slått av en liten prat med Inge Elvebakk og Einar Arntzen, 67-åringene som var bare 17 år gamle da de ble valgt inn i det aller første Blest-styret.

– Det er vel ikke til forkleinelse for noen å hevde at sportslig sett er IL Blest utad mest kjent for damelaget i håndball i sin tid, sier Inge Elvebakk, mangeårig leder i IL Blest og kasserer i det første Blest-styret.

– Fantastisk at IL Blest er der en er i dag, både når det gjelder anlegg, økonomi og ledelse, legger han til.

– Det var litt skremmende å bli valgt til IL Blests første sekretær bare 17 år gammel. Men jeg fikk god hjelp når og hvis det trengtes, så det gikk greit, sier Einar Arntzen som i likhet med Inge Elvebakk har satt sitt preg på IL Blest på mange vis opp gjennom årene.

Blest-logoen er blant annet Einar Arntzens verk.

Markering

Lørdag 20. oktober feirer IL Blest seg selv – på formiddagen og på kvelden, i Blesthallen som seg hør og bør.

– Det er fortsatt mulig å melde seg på til bursdagsfesten på kvelden, fristen går ikke ut før 12. oktober. På dagtid er det åpen hall, sier Marte Eliassen i festkomitéen.

Kommentarer til denne saken