Gå til sidens hovedinnhold

Bodø kjemper om å få styre 36 flyplasser

Avinor vil fjernstyre 36 flytårn i landet fra ett sted:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det ligger an til å bli et kontrollsenter som har ansvaret for å fjernstyre 36 flytårn i landet.

Nå kjemper Bodø, Værnes og Gardermoen om å få dette senteret. Det skriver Avisa Nordland.

Videoskjermer

Avinor jobber nå for fullt med å utvikle neste generasjons tårntjeneste. Med fjernstyrte tårn kan man drive tårntjenesten ved flere lufthavner fra samme sted. Det vil si at ett tårnsenter kan styre store deler av norsk lufttrafikk ved hjelp av videoskjermer.

- Dette vil bety store økonomiske gevinster når vi kan styre flyplasser med færre personer. Vi har nå testet dette opplegget på Værøy og Røst en stund og det har vært svært vellykket, sier konsernsjef i Avinor Dag Falk-Petersen til Avisa Nordland.

Tirsdag ga han en orientering til medlemmene i Stortingets transport- og kommunikasjonskomite som er i Bodø nå.

Må spare 1,5 milliarder

I dag driver Avinor 46 lufthavner i Norge. Avinor mener en slik fjernstyring kan redusere kostnadene for tårntjeneste ved lufthavnene med  rundt 40 prosent. For dem er dette en utrolig viktig reduksjon.

For det statlige selskapet er pålagt å redusere utgiftene sine med 1,5 milliarder kroner frem til 2018.

- Hvor «lander» det nye tårnsenteret? Blir det Bodø?

- Det er alt for tidlig å kommentere. Vi er midt inne i denne prosessen. Det er tre kandidater, og det er Gardermoen, Værnes og Bodø, sier konsernsjefen i Avinor.

- Vil det være aktuelt å fjernstyre alle flytårnene i landet fra en sentral?

- I den prosessen vi er inne i nå er det 36 tårn vi har lagt opp til. Men det er mulig at vi fremtiden vil endre på dette.  Og at vi da inkluderer alle. Men akkurat nå er dette for tidlig å kommentere, sier Falk-Petersen.

Styremøte 26. mars

Den 26. mars er det styremøte i Avinor. Konsernsjefen sier at det ikke er avklart om denne saken skal behandles da.

- Det er ikke sikkert. Det er for tidlig å si når saken skal behandles. Utover dette kan jeg ikke kommentere denne saken noe mer, sier Falk-Petersen.

Etter det Avisa Nordland er Avinor nå i nær dialog med fagforeningene. Innføringene av fjernstyrte tårn vil medføre en «krymping» av antall ansatte.

Kommentarer til denne saken