Gå til sidens hovedinnhold

Trodde romfly og spacesenter i Bodø var en spøk - men det er det ikke!

Artikkelen er over 5 år gammel

- Vi trodde først det var en spøk, Men så besøkte vi XCOR Space Expedition fordi vi likevel var i Nederland tidligere denne uka. Nå vet vi at dette kan bli virkelighet, sier prosjektleder for "Ny by - ny flyplass", Daniel Bjarmann-Simonsen, til Avisa Nordland.

Joda, det ER ei romferge du ser på bildet.

Og personene du ser sammen med ordfører Ole Hjartøy og varaordfører Allan Ellingsen tilhører XCOR Space Expeditions.

Romhavn

De er i ferd med å utvikle ei romferge som skal frakte styrtrike turister ut i verdensrommet.

Nå ser de på Bodø som ei mulig space port eller romhavn.

- Årsaken er at det er for lite ledig luftrom i Nederland og sentrale deler av Europa. De ser på Bodø som et interessant sted på grunn av alt det som har skjedd, sier ordfører Ole Hjartøy til an.no.

Det er ikke kun på grunn av oppmerksomheten rundt flytårnene og ny rullebane at selskapet ba om et møte i Bodø.

Kalde krigen

Mannen til venstre på bilde er en av partnerne i selskapet, Ben Droste. Han var jagerflyger under den kalde krigen og stasjonert i Bodø.

- Derfor har han stor kunnskap om forholdene i og rundt Bodø, sier Hjartøy.

På grunn av luftrom har selskapet kastet sine øyne på Nordkalotten. I første omgang er det Bodø og Kiruna selskapet har sett på. Ifølge Hjartøy skal Bodø være mer interessant enn Kiruna på grunn av omgivelser og at det er en større by med flere aktiviteter.

- Jeg oppfattet det slik at de så på Bodø som veldig interessant. De var på besøk mandag i forrige uke, sier han.

Er Bodø som space port ditt nye mål?

- Ja, hvorfor ikke. Bodø er i siget nå.

Hjartøy legger til at dette var noe de slett ikke hadde planlagt eller sett kunne komme.

- Nok en gang viser det seg at når man har store tanker og planer for utviklingen av byen, så drar det andre interesser, sier ordføreren, og legger til:

- Det er artigste er de ukontrollerte tingene som kommer av de positive sakene.

Selskapet XCORE Space Expedions har utviklet en jetmotor som kan brukes flere ganger,

- Dette har de jobbet med siden slutten av 1990-tallet. Kommersielle reiser i rommet er noe som kommer. Og det kommer fort, sier Daniel Bjarmann-Simonsen.

Romfly og spacesenter

Buzz Aldrin, den verdenskjente astronauten som var andre mennesker som gikk på månen, er i selskapets styret. Samarbeidspartnere er blant andre KLM.

- Dette er et amerikanske/nederlandsk selskap med kontorer og partnere over hele verden. Via en kontaktperson tok de kontakt med oss etter på grunn av de spennende planene i Bodø som ny flyplass og verdens smarteste by.

- Det er snakk om et en mikroromfly som er ni meter langt og som har en pilot og en passasjer. Dette kan gå 60 og 100 kilometer opp i lufta, Dette handler om romturisme, en tur koster 100.000 dollar. Men fra slike høyder kan man se jorda utenfra og de er interessert i en plassering i arktiske strøk.

-  De trenger en lang rullebane og det har Bodø. De er interessert i oss også på grunn av vår vakre natur og på grunn av Bodøs beliggenhet, infrastruktur og planer for flyplassen. I tillegg er det snakk om å bygge et spacesenter som vil tiltrekke seg både forskningsmiljøer og turisme, sier Bjarmann Danielsen.

Hvor realistisk er dette egentlig?

- Bodø kommune har jo ikke noe eget romprogram. Men romturisme kommer. Vi har sagt at dette er kjempespennende - og vi er litt overveldet. Dette er utrolige muligheter som faktisk har realisme i seg, sier han.

Men mye må på plass. Også en norsk lovgivning som tillater bruk av denne type fartøyer.

- Vi får utrolig mange henvendelser fra store selskaper, forskningsmiljøer og universiteter etter at ny by og ny flyplass kom på dagsorden. Dette er en av disse henvendelsene. Men nå har vi snakket sammen, de har besøkt oss, vi har besøkt dem. Så får vi se hva det blir til, sier Bjarmann Simonsen.

Kommentarer til denne saken