NRK Nordland skriver fredag at ferga MF «Hasvik» i natt fryktet at de skulle kollidere med noe de mener var en ubåt i Vestfjorden.

Ferga med et mannskap på tre var på vei fra Ålesund til Hammerfest, og de hadde ifølge NRK akkurat passert Flatøy i Steigen på vei over Vestfjorden da de oppdaget noe uvanlig på radaren, skriver an.no.

– Vi ser en rar liten vektor om lag 100 meter fra oss. Plutselig dreier den mot oss og kommer nærmere. Da gikk kollisjonsalarmen i styrhuset, sier vakthavende Steinar Pedersen ombord på ferga til NRK.

– Vi ventet bare på et smell uten å se hva som skulle treffe oss. Det var nifst, sier han videre.

Ikke en ubåt

Mannskapet varslet både Forsvaret og Hovedredningssentralen.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter til NRK at Forsvaret har en del egenaktivitet i området.

– Basert på en helhetlig vurdering av alle forsvarets informasjonskilder vil vi ikke iverksette et søk basert på denne radarindikasjonen. I dette konkrete tilfellet tilsier våre vurderinger at det ikke var en ubåt som ga utslag på radaren om bord på «Hasvik», sier Moen til NRK.

Flere observasjoner den siste tiden

Det er ikke mer enn to uker siden en skøyte observerte en ubåt utenfor Bodø. Det skjedde 22. oktober.

Ifølge nettstedet aldrimer.no ble det samme dag, lørdag 22. oktober, observert en ubåt like utenfor Brønnøysund.

13. oktober fikk en fisker nærkontakt med en ubåt utenfor Andøya, skriver nettstedet.

  • Les også: ! 

Mannskapet ombord på redningsskøyta UNI Helgeland er sikre på at ubåten de så utenfor Brønnøysund ikke er norsk.

– Vi trodde først det var en vanlig båt, men etter hvert så vi at det var en ubåt. Den gikk veldig fort, i overflatestilling. Vi måtte legge om kursen litt, og gikk på ubåtens styrbord side. Det var overhodet ingen tvil om at det var en ubåt. Jeg vil anslå farten til mellom 10 og 15 knop. Den var da på vei mot Brønnøysund. Bare tårnet var oppe, resten av ubåten kunne vi ikke se, forteller matros Bård Møller til aldrimer.no.