Amerikanske overvåkningsfly opererer fra Bodø

Tre slike P-8 Poseidon opererer i disse dager ut fra Bodø hovedflystasjon.

Tre slike P-8 Poseidon opererer i disse dager ut fra Bodø hovedflystasjon. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Tre amerikanske P-8 Poseidon overvåkningsfly er for tiden utstasjonert, og operer fra Bodø hovedflystasjon. Ifølge aldrimer.no deltar flyene i en marineøvelse som er ledet av amerikanske styrker. Det forteller Forsvarets operative hovedkvarter til Avisa Nordland.

Norsk bestilling

Øvelsen gjennomføres i internasjonalt farvann utenfor kysten av Norge, opplyser pressetalsmann Ivar Moen ved FOH til aldrimer.no.

Det opplyses også at fregatten KNM Helge Ingstad deltar sammen med overvåkningsflyene. P-8 Poseidon produseres av den amerikanske flyprodusenten Boeing. Dette er samme type overvåkningsfly som Norge har bestilt, og som skal overta etter dagens P-3 Orion.

Behov

Kilder som Aldrimer.no har vært i kontakt med innad i forsvaret, mener å vite at P-8-flyene er sendt til Norge ettersom 333 Skvadron på Andøya flystasjon har slitt med å produsere nok operative tokt i Barentshavet de siste månedene.

- Tre fly passer meget bra med antallet for å ha «one station»-patruljering i Barentshavet. Crew vil da overholde hviletiden om de flyr 10-timers tokt. Med tre fly vil de da ha et fly på vingene 24/7. US Navy har et skrikende behov for P-8 så jeg tviler på at de avsetter tre maskiner til trening/øving, sier en forsvarskilde til nettstedet.

Dette er en kobling som FOH avviser, da øvelsen de deltar på er lenger sør enn hva Orion til daglig opererer i.

Artikkeltags