Folk i Lofoten vil høre F16-brøl til langt på kveld

F-16 take off på kveldstid før natt

F-16 take off på kveldstid før natt Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

De nærmeste ukene vil det pågå en større øvelse i regionen med F16 fly fra flere land.

DEL

Luftforsvaret i Bodø opplyser at mandag starter en større jagerflyøvelse over Lofoten. 

Øvelsen er en samarbeidsøvelse mellom Nederland, Danmark, Portugal, Belgia og Norge. I Bodø skal det primært trenes på operasjoner etter mørkets frembrudd.

I uka som har gått kom det inn utstyr til stasjonen i Bodø. Det medførte økt aktivitet i luften av både jagerfly og andre typer militære fly allerede inneværende uke.

Øvelsen starter førstkommende mandag og i den første uken vil det foregå lavtflyvings trening i området Bodø- Bardufoss- Lofoten.

I uke 39 starter flyvingen etter mørkets frembrudd. Take-off kan forekomme så sent som ti på kvelden lokal tid, med landing frem mot midnatt.

Løser oppdrag både i lyset og mørket

Øvelsen er en del av spesial utdanningen for jagerflypiloter innen våpen og taktikk, for å oppnå status som F-16 Våpeninstruktør. I den avsluttende delen av utdanningen er det primært fokus på operasjoner i mørke.

- Dette er for å trene og drive instruksjon under forskjellige forhold, både i mørket og i lyset. Med svært høy hastighet og begrenset visuelle referanser, er bruk av Nattsynsbriller og annen avanserte teknologi avgjørende for navigering og nøyaktig våpenlevering i mørket. I gjennomsnitt er halvparten av døgnet natt, det er derfor er viktig for alle nasjoner å trene på og beherske nattoperasjoner, sier oberstløynant Bjørge Kleppe, detasjementsjef for det norske bidrag under øvelsen.

Faktaboks

Øvelsen har betegnelsen Fighter Weapons Instructor Training ( FWIT) og er et samarbeid mellom European Participating Air Forces, ( EPAF) Norge, Nederland, Belgia, Danmark og Portugal.

Artikkeltags