Bodø vil stjele studenter: – Jeg har nesten ikke ord som beskriver hva jeg føler

OPPGITT: Remi Solberg er oppgitt over oppførselen til Bodø.

OPPGITT: Remi Solberg er oppgitt over oppførselen til Bodø.

Artikkelen er over 1 år gammel

Ordfører Remi Solberg er i sjokk etter at Bodø vil betale 5000 kroner til studentene som melder flytting til Bodø. Det betyr at Vestvågøy og andre kommuner går glipp av 23.000 i innbyggertilskudd.

DEL

Torsdag behandlet Bodø bystyre neste års budsjett. Høyre, MDG, Venstre og KrF la fram et flertallsforslag til budsjett og økonomiplan for perioden 2019 til 2022 under bystyremøtet i Bodø.

Vil stjele studenter

I forslaget pekes det på flere punkter for å øke inntektene.

En av inntektskildene kommunen ser på er studentene. I dag så har studentene bostedsadresse i hjemkommunen selv om de studerer i Bodø. Det gjør at hjemkommunen får innbyggertilskuddet på 23.000 per person.

I forslaget til økte inntekter vil de fire partiene tilby hver student som skifter adresse til Bodø 5.000 kroner. Det henvises til Kristiansand som anslagsvis har tjent 20 millioner på et slikt tiltak.

Fikk sjokk

Ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommune trodde ikke det var sant det han leste.

– Jeg fikk sjokk da jeg skjønte at Høyre, MDG, Venstre og KrF i Bodø vil sørge for balanse i budsjettet ved å ta inntekter fra andre kommuner. Jeg har nesten ikke ord for å beskrive hva jeg føler. Bodø opptrer som en kjip storebror, og klassens store bølle, tordner Solberg.

– Men ville ikke du og ha foreslått noe sånt hvis du hadde hatt muligheten?

– Nei, vet du hva! Det finnes andre måter å balansere et budsjett på enn å stjele fra andre kommuner!

- Hvor mye kan Vestvågøy tape hvis alle studentene melder flytting?

- Det har jeg ikke regnet på, og det er heller ikke poenget. Poenget er at det er uvirkelig at noen kan foreslå noen sång.

Han forstår ikke tankegangen bak forslaget.

– De vil altså kjøpe studenter, og la det gå ut over andre kommuner. Dette er altså bystyret i fylkeshovedstaden som opptrer på denne måten, sier en forbannet ordfører.

Han sier at han nå vurderer å foreslår at studentene fra Vestvågøy velger bort Bodø.

– Det vil være et sterkt signal fra studentene. Jeg har inntrykk at de fleste er stolte over sine respektive hjemkommuner, og her frister altså Bodø kommune med penger for at de skal velge bort hjemkommunen. Jeg har ikke ord, slår Remi Solberg fast.

Også fylkesrådsleder Tomas Norvoll(Ap) reagerer.

– Det kan høres forlokkende ut at studenter ved Nord universitet skal melde flytting til Bodø for at kommunen skal få inntektene, men ungdommene kommer jo i stor grad fra andre nordlandskommuner. Disse kommunene får da færre innbyggere og mindre inntekter. Sånn kan vi ikke holde på i Nordland, sier han til an.no.

Bodø bystyre var torsdag ettermiddag ikke ferdig med behandlingen, men siden dette var et flertallsforslag er det ventet at det ville bli vedtatt.


Artikkeltags