Bokfestival trenger støtte: – Vi investerer mye i å gi unger i Vågan leselyst

Styret: Styret i Bok i Lofoten, her representert av Toril Aspdal, Ole-Petter Refsahl,Wenche Rokkan Iversen, Hege Schultz Eilertsen og Kari-Beate Krane.

Styret: Styret i Bok i Lofoten, her representert av Toril Aspdal, Ole-Petter Refsahl,Wenche Rokkan Iversen, Hege Schultz Eilertsen og Kari-Beate Krane. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bok i Lofoten går av stabelen i neste uke. Festivalen som har skapt leseglede blant barn og unge i Vågan kommune i et tiår, trenger mer støtte for å holde det gående.

DEL

– Vi har søkt om mer støtte fra kommunen for å kunne ha litt forutsigbarhet. Nå har vi betalt flybilletter av egen lomme for å få forfattere opp hit, forteller Kari-Beate Krane, som er med i styret i litteraturfestivalen.

Festivalen drives på frivillig basis som en stiftelse med støtte fra institusjoner som Norsk kulturråd og Den Kulturelle Skolesekken. I bunnen ligger midler fra et spleiselag mellom de deltakende skolene og biblioteket. De har også fått støtte fra næringslivet. I tillegg er Rødsand Libris en god samarbeidspartner for festivalen.

– Vi må ha mer penger for å få det til å gå opp, nå er det sånn at vi bare må ta sjanser på at det går opp, forteller Ole-Petter Refsahl.

Styret håper flere vil komme på banen å gi støtte. der iblant kommunen.

– Vi investerer ganske mye i å gi unger i Vågan leselyst, slår Wenche Rokkan Iversen fast.

Flust med forfattere

Selv om det kniper på pengene har Bok i Lofoten i de ti årene de har holdt på hatt et årlig gjennomsnitt på ti forfattere som stiller opp på festivalen. I år er inget unntak.

Harald Stoltenberg, som både skuespiller og manus- og barnebokforfatter. Han har skrevet flere barnebøker og har vært med å lage den populære barne-tv-serien «Uhu» kommer. Forfatteren av den populære barnebokserien om Pulverheksa, Ingunn Aamodt kommer også til Svolvær i neste uke. Det samme gjør låtskriver Bendik Kajander, ungdomsforfatter Simon Stranger, Petter Dass- og Knud Hamsun-ekspert, Nils Magne Knudsen. Barnebokforfatter Jan Christopher Næss, barnebokforfatter Gudrun Skretting og ungdomsforfatter Synne Sun Løes har også meldt sin ankomst til festivalen. I tillegg kommer barnebokforfatter Bo Gaustad og ungdomsforfatter med fokus på kriminalromaner, science fiction og fantasy, Ørjan Karlsson.

Alle forfatterne har planlagte forfattermøter med de forskjellige klassetrinnene.

30 forfattermøter

Festivalen har fokus på å stimulere til økt leselyst og leseglede, styret synes det er viktig å få fram hvor mye elevene kan få ut av festivalen.

– Elevene får ti til elleve forfattermøter i snitt fra 4. klasse til de slutter på videregående skole, det vil si at har hatt 30 forfattermøter før de slutter på videregående, forteller Krane.

Stort engasjement

Arrangørene opplever også stort engasjement fra lærerne i festivaltida.

– Det foregår så mye kreativt rundt selve forfattermøtene, fortelle Krane og viser til at noen klasser har laget figurer av den kjente barnefiguren, Pulverheksa.

Det er også tydelig at elevene utvikler seg gjennom lesingen.

– Vi ser at de som leser mye, har et veldig godt ordforråd, forteller Toril Aspdal.

Krane opplever at hennes elever liker å bli lest for.

– De er lydhøre når vi har høytlesing og liker å lese.

-Elevene får innsikt i forfatternes dag og liv, hvordan man tenker og skaper en troverdig historie, sier Rokkan Iversen.

Lesehest

En av dem som har hatt godt utbytte av forfattermøtene hun har fått gjennom Bok i Lofoten er Rikke Einarsen fra Henningsvær.

– Jeg har alltid vært en lesehest. Som tiåring begynte denne lesegleden å spre seg til egen skriving. Når Bok i Lofoten atter en gang banket på døra og resten av klassekameratene mine kun gledet seg til en bytur vekk fra lille Henningsvær, gledet jeg meg til å endelig få møte «mitt folk» igjen, forteller Einarsen.

Det er ikke flust av forfattere i Vågan, derfor kaller Einarsen, Bok i Lofoten for en «game changer».

– Den lille forfatterspiren i meg ble kontinuerlig dyrket fram av foreldre og lærere. Men muligheten til å møte forfattere og kunne snakke med dem om både bøkene deres, men også hvordan det er å være forfatter var det som på godt engelsk kalles en «game changer». Drømmen om å bli skribent vokste eksepsjonelt takket være Bok i Lofoten.

Stor drivkraft

Til høsten flytter hun til England for å studere engelsk litteratur og kreativ skriving. Et resultat av en oppvekst med mange litterære input.

– Bok i Lofoten har vært både motiverte og har inspirert meg til å drømmer stort. Bestemor sa til meg da jeg var mindre: «Sikt på månen, og hvis du bommer vil du fortsatt være blant stjernene.» Bok i Lofoten har definitivt vært en av de største drivkreftene bak min interesse for litteratur, og mitt valg av bachelorprogram, sier Einarsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken