En helt ny digital tjeneste gjør at man ikke trenger å sende banken papirer med informasjon om inntekter og skatt når man skal søke om boliglån.

Tidligere har lånekunder måttet sende banken kopi av de tre siste lønnsslippene og av den siste skattemeldingen. Gjennom en helt ny tjeneste i Altinn kan man nå gi skatteetaten et digitalt samtykke til å sende slik informasjon direkte til banken.

– Det blir enklere og tryggere å søke boliglån. Du godkjenner digitalt og banken henter relevant informasjon om inntekt og formue fra skatteetaten. Løsningen vil spare samfunnet for betydelige summer, kundene får raskere svar på lånesøknadene sine og datagrunnlaget blir av bedre kvalitet, sier administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer.

Skatteetaten har gjort data tilgjengelig for overføring til bankenes system, og foreløpig er det bankene Sparebank1, DNB, Skandiabanken og Nordea som tester ut såkalt samtykkebasert lånesøknad gjennom et pilotprosjekt. Gradvis vil løsningen bli tilgjengelig også i andre banker.

Skatteetaten, Finans Norge og Brønnøysundregistrene samarbeider om prosjektet som er et svar på regjeringens utfordring om å øke farten i digitaliseringen i samfunnet.

(©NTB)