Gå til sidens hovedinnhold

Skatt og moms på Airbnb-utleie

Artikkelen er over 4 år gammel

Privatpersoner som driver korttidsutleie av rom og leiligheter må belage seg på å betale både moms og skatt.

Dette gjelder dersom virksomheten har «et visst omfang» og «en viss varighet».

Det er deler av konklusjonen etter at Skattedirektoratet har vurdert en forespørsel fra en privatperson som planla å kjøpe to leiligheter for å leie dem ut via Airbnb, skriver Dagens Næringsliv. Andre kriterier som må være oppfylt for at utleien skulle regnes som virksomhet, var blant annet at utleien er «egnet til å gi overskudd» og at det drives for eiers regning og risiko.

Å leie ut via Airbnb eller lignende nettjenester er blitt populært, men mange i reiselivsnæringen har vært lite begeistret for konkurransen fra private som tilsynelatende har vært underlagt andre skatteregler enn dem som driver profesjonelt. Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv er glad for den siste avklaringen.

– Det er viktig at utleieaktivitet som allerede er skattepliktig i dag, beskattes. Bare utleie i svært korte perioder, under minimumsbeløpet eller i en liten del av en leilighet du bor i selv, er skattefritt, sier hun.

– At Skattedirektoratet vil håndheve skattereglene slik at kommersiell utleie beskattes, er viktig for å få rettferdighet mellom aktører i bransjen. (©NTB)

Les også: Hybeltørke etter Airbnb suksess

Les også: – Det tok bare et par timer før jeg fikk inn booking fra New York

Les også: - Jeg kunne ha leid ut på fulltid

Kommentarer til denne saken