Gå til sidens hovedinnhold

Om dette mangler, kan utfallet bli fatalt

Artikkelen er over 6 år gammel

Test røykvarsleren i dag.

1. desember er Røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing. I dagene fram til 3. desember får cirka 40.000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen.

– Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltaket du har hjemme. Virker den, kan den redde liv, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

1 av 4 i boligbranner

I dag går en halv million nordmenn til sengs uten fungerende røykvarsler, viser undersøkelser fra Aksjon boligbrann.

– Altfor ofte ser vi at røykvarsleren ikke virker, enten fordi batteriet er dødt eller fordi den ikke har batteri i det hele tatt, forteller Skjerping.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten.

– Plasser røykvarslere slik at du hører det med en gang de begynner å pipe. I boliger med flere etasjer må du ha røykvarslere i alle etasjene. Det kan være med på å redde livet ditt og familien din, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Berget av nabo

Røykvarsleren som Skjerping holder i hendene, manglet batteri. Varsleren stammer fra en brann i en eldre enebolig.

– Røyk og åpen flamme ble heldigvis oppdaget fra et nabohus, og naboen fikk vekket beboeren før det gikk galt. Huset fikk store materielle skader, forteller Skjerping. Den eneste røykvarsleren i huset hadde ikke batteri.

– Om ikke naboen tilfeldig oppdaget brannen, kunne dette blitt en dødsbrann i statistikkene, forteller han.

Skjerping anbefaler å seriekoble røykvarslerne slik at alle i boligen varsles samtidig.

 

Test med røyk

For å sikre deg og familien, bør du teste med røyk. Du kan holde noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til slik testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer.

– Trykker du bare på knappen, tester du nemlig bare at det er strøm i batteriet, ikke om den slår ut om det brenner, sier Skjerping.

– Røykvarslere bør testes én gang per måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Gjør det til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, sier Informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. (ANB)

Kommentarer til denne saken