Forretningsmannen Erik Berg Blomstrand skuer ut over Kreta, en idyllisk pynt noen små steinkast fra Lofotkatedralen. Sammen med far og sønn Størmer – Hans Christian og Christian – i tillegg til Ole Osland, legger han denne uka an til at 80-100 boenheter skal komme når drøyt 40.000 kubikk er sprengt, masse er flyttet, alt er grovstrukturert og dyktige mannskaper fra grunnentreprenør Svenning AS har planert høyder/kåter på kåte fem, seks, åtte og elleve.
– På senhøsten skal vi være klare for å få infrastrukturen på plass, som vann, vei og kloakk. Nærmere 90 mål skal utstyres med gatelys og asfalt, samtidig som boligbyggingen kan starte, sier utbyggeren til Lofotposten.
– Hvorfor skal 30-40-åringene flytte hit?
– Det er først og fremst fordi 60/70-åringene allerede har bebygd alle haugene i Kabelvåg og Svolvær. Dessuten har Kreta alt du kan drømme om; vær, vind og hav. Samtidig som du skal ha ditt hjem i en lun plett i gangavstand til Kabelvåg, får du sjansen til å bryte ryggtak med værgudene. Du vil virkelig føle tilstedeværelse når du titter på både nordgående og sørgående hurtigrute passere samtidig noenlunde presis utenfor stuedøra, sier Erik Berg Blomstrand.
I storprosjektet, trolig det største enkeltprosjektet noensinne i Lofoten på boligsiden, vil det være 40 eneboliger i den samlede pakken på nærmere 100 boenheter.Det ble altså en lokal entreprenør i en spennende anbudsrunde.
– Vi mener vi hadde en fornuftig regneøkt da vi landet på syv millioner kroner for å gjøre jobben. Det var viktig å dra anbudet i land. Vi var sulten på dette, sier daglig leder i Gerhard Svenning AS, Gunnar Svenning til Lofotposten.
I går var sjåfør Håvard Helmersen i gang med bulldozeren, godt assistert av Geir Pedersen og Karstein Halden.
– Fire-fem av våre folk vil håndtere dette prosjektet til en gang ut på høsten, sier entreprenøren.
På begge sider av halvøya ut mot sjøen skal det bygges to moloer for å dempe kraften fra uværet i Vestfjorden. Det kommer også store friområder, som er direkte nødvendig for at Kreta skal være et fint sted å leve.
Prisen på leveringsklare råtomter er ikke helt klare, men vil ligge på normalpris.
Apropos det noe spesielle navnet; tyskerne anla et kystfort i denne delen av Kabelvågs skjærgård. Tidsmessig falt det sammen med at nazistene inntok den greske øya i Middelhavet. Dermed kom navnet.
Erik Berg Blomstrand er mannen som har planer for et 14 etasjers bygg på tuftene av Jern & Bygg i Svolvær, mens Gunnar Svenning er partner til Erik Drechsler i Svolvær Eiendom AS som skal realisere Amfi Svolvær Storhandel. For begge inngår Kreta-utbyggingen i det de har som forsett:
– Vi vil realisere noe i Vågan, og ser Kreta som viktig for fremtida. Folk må ha et sted å bo. Så enkelt er det, sier de to.