Gå til sidens hovedinnhold

Spår lavere boligrente

Artikkelen er over 6 år gammel

– Rentekuttet kommer i løpet av høsten, sier ekspert.

(Siste)

[Nettavisen]  – Hvis rentekuttet ikke kommer i september kommer det i løpet av høsten, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik til Nettavisen.

Norges Banks styringsrente på 1,0 prosent er rekordlavt. Tidligere i dag kom Statistisk sentralbyrå (SSB) med et generelt prisfall på 0,1 prosent fra juni til juli.

Med fallende oljepriser og økende arbeidsledighet ligger alt til rette for nye rentekutt mener ekspert.

– Jeg er ganske sikker på at om det ikke kommer rentekutt i september kommer de (Norges Bank) til å varsle om et kutt i løpet av høsten, men jeg er ganske sikker på at det kommer et kutt i september, sier sjeføkonom i Sparebank1 Gruppen Elisabeth Holvik til Nettavisen.

I dag offentliggjorde de en fersk markedsrapport som konkluderer med bråbrems i norsk økonomi.

Oljeprisen har falt fra 65 dollar fatet i juni til under 50 dollar fatet i dag. Og det er mye som tyder på at den kommer til å bli liggende lavt.

– Utsiktene i norsk økonomi ser dårlige ut med den lave oljeprisen. Med fall i konsumprisindeksen, som ble kjent tidligere i dag, kan jeg ikke se at det er noen hindring for Norges Bank å kutte renten ytterligere på neste rentemøte.

Den fallende oljeprisen gjør at norsk økonomi blir mer avhengig av andre ben å stå på.

– Dersom Norges Bank ikke leverer et kutt, risikerer vi å få en sterkere valuta, noe som ikke er gunstig for norsk eksportøkonomi. Oljeaktiviteten faller kraftig, vi trenger andre næringer å stå på. En svak valuta vil være god være til god hjelp for eksportindustrien, forklarer Holvik.

Med en kraftig svekket krone mener Holvik det er viktig at Norges Bank ikke forstyrrer den utviklingen av kronekursen. Det nye skattesystemet regjeringen har varslet er også en nøkkelfaktor for norsk økonomi, mener Holvik.

– Alle krefter ser ut til å trekke i riktig retning. Nå er jeg spent på det nye skattesystemet, og håper det er lagt opp slik at vi får økte investeringer i bedriftene. Jeg tror det nye forslaget blir en endring som gjør det mindre gunstig, skattemessig, å investere i sekundærboliger. Det kan være bra for økonomien, slik at mer sparekapital kan gå til investeringer i næringslivet.

- Er ikke det nettopp den svake renten som får folk til å investere i bolig, som er en god langsiktig investering?

– Det er riktig, men det er mulig å legge til rette et skattesystem som også tar høyde for en renteoppgang i boligmarkedet.

– Hvor viktig er det for norsk økonomi med ytterligere rentekutt?

– De fleste i Norge har en jobb og opplever en forsiktig lønnsøkning i år. Men økt usikkerhet og økt arbeidsledighet gjør at folk mer forsiktig, og man ser lavere aktivitet i norsk økonomi på mange områder. Det går utover handelsnæringen for eksempel. Konsekvensen blir at vi kommer til å dempe luksusforbruket.

Lave renter kan også bety økt turisme, en næring Norge kan høste godt av når oljeprisene er lave.

– Den svake kronen er gunstig for turistnæringen. Med lav kronekurs tror jeg flere utlendinger kommer til å feriere i Norge. Det er bare bra for vår økonomi.

Holvik uttaler seg velvillig om forventet rentekutt fra Norges Bank .Men hun ønsker kke å gi noen lovnader om rentekutt i noen av Sparebank1 Gruppens mange banker.

– Det har jeg ingen kommentarer til, avslutter hun. (ANB)

Kommentarer til denne saken