De siste ukene har det vært kaotisk ved skranken hos Svolvær politistasjon, blant annet som følge av bankenes krav om at kunder må legitimere seg med pass for å beholde bankkontoene sine. I forrige uke anslo politistasjonssjef Ketil Finstad Steira at 95 prosent av passkundene ikke skulle reise, men trengte nytt pass for å legitimere seg i banken.

Politiet har slitt med kapasitetsproblemer, noe som har ført til stor frustrasjon blant publikum.

Mange har etterlyst mulighet for å bestille time på forhånd, for å unngå at man tar fri fra jobb og kjører bomtur.

– Nå er bookingløsninga endelig på plass. Det er mulig å bestille time 28 dager fram i tid for å få pass, forteller politistasjonssjef Steira.

Første dag åpen for booking er onsdag i neste uke. Deretter vil det være to dager i uka hvor man kan få pass, men det jobbes med å ha utvidet åpningstid.

– Det avhenger av at vi får hjelp på personellsiden fra Sortland. Publikum må følge med på bookingsiden, der vil det legges ut ekstra åpningstid ei uke i forveien, lover han.

Politistasjonssjefen har kontaktet Sparebanken 68 grader Nord og Sparebank1 Nord-Norge lokalt.

– De ber folk som ser at de ikke rekker fristen for legitimering 1. november eller 15. november om å ta kontakt for å få utsettelse, sier Steira.

Ifølge Steira vil bankene få mulkt fra Finanstilsynet om ikke alle kundene har legitimert seg før nyttår, og han mener bankene har vært for seint ute med å få kundene i gang med denne tidkrevende jobben som avhenger av politiets kapasitet lokalt.

Derfor har han vært i kontakt med Finanstilsynet for å beskrive situasjonen i Lofoten, for å berede grunnen for en eventuell utsettelse.

Lofotposten har ikke fått bekreftet disse opplysningene fra Finanstilsynet, men banksjef Geir Bringsli i Sparebank 1 Nord-Norge i Svolvær opplyser at hovedregelen er at man ikke kan få utsettelse.

– Hvis noen har tungtveiende grunner så kan det vurderes å gi en utsettelse på fristen, men dette er ikke noe vi ønsker å åpne opp for. Men hvis man har en annen form for legitimasjon, som eksempelvis førerkort eller bankkort fra annen bank, kan man legitimere seg med det i mellomperioden frem til man har hatt time på passkiosken, forteller Bringsli.

Banksjefen opplyser også om at banken vil ha langåpent til klokken 20 flere dager fremover. De skal også ha lørdagsåpent, samt ha kontordag både i Moskenes og Flakstad.

– Vi gjør en stor innsats for å tilrettelegge slik at vi skal være i mål til 15. november, sier Bringsli.