Forrige mandag fikk Dyrebeskyttelsen i Lofoten og Vesterålen melding fra Vestvågøy Jeger- og fiskeriforening som hadde funnet ei jordugle på Steira.

– Den var veldig svak og kunne ikke fly. Hjemme har jeg både hønseinnhegning og en liten hønsefjøs som står tom. Da tenkte jeg at jeg kunne ta med jordugla hjem til meg, sier Wahl.

Les også: Klippet av værhårene på katt: – Kan ikke forstå at noen kan være så slemme

Prekær situasjon

Da Wahl hentet jordugla oppdaget hun at den veide veldig lite, og at den mest sannsynlig ikke hadde spist på lenge.

– Den ene vingen hang litt, men ingen av dem var brukket og jordugla kunne slå med begge. Jeg har matet henne med kjøttbiter, og ser fra dag til dag at ugla blir mer livlig, sier Wahl.

Hun har plassert massevis av grener inne i hønseinnhegninga, slik at ugla kan klatre opp om den skulle klare å fly.

– Da jeg var inne hos den i dag hadde den klatret opp på den øverste grena. Det lover godt.

Wahl forklarer at det ikke er noen veterinærer i området som har erfaring eller kompetanse på ville fugler. Hun har derfor vært i kontakt med en spesialist på nettopp dette, og vurderer veien videre fortløpende med vedkommende.

– Situasjonen er prekær fordi jordugla er en trekkfugl. Den skal trekke sørover mellom august og oktober, men må være sterk nok for å klare det. Jeg tar vare på henne inntil hun er klar til å prøve seg, forklarer hun.

Positiv respons

Wahl forklarer at mange ikke er klar over at det finnes ugler i Lofoten. Bestanden avhenger fra år til år, og avhenger av om det er mye mus her eller ikke. Er det det, er det også massevis av jordugler.

På Dyrebeskyttelsens Facebook-sider har et innlegg om jordugla fått mye respons. Innlegget, som handler om at Wahl har tatt til seg ugla, har fått nærmere 200 likerklikk og 20 kommentarer.

– I og med at mange ikke vet at det finnes ugler her, tror jeg mange synes det er veldig interessant. Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger. Folk er imponert over at det går an å ta til seg ei ugle, men jeg har jo også muligheten på grunn av innhegninga og at jeg har noe erfaring med fugl, sier Wahl.

Ifølge Store norske leksikon veier en jordugle mellom 230 og 500 gram. Wahl tror at jordugla hun har hjemme må ha veid mye mindre enn det da hun tok den inn. Nå ser hun imidlertid at det går oppover.

– Her om dagen lå det en død fugl på verandaen vår. Jeg la den inn til ugla, og da jeg kom tilbake hadde hun spist opp hele fuglen. Jeg ser framgang hver dag, avrunder hun.

Les også: Vibekes råd til dyreeiere før fyrverkeriet: - Vær sammen med kjæledyret ditt

FAKTA OM JORDUGLA:

  • Utbredt i Europa, nordlige Asia og Nord- og Sør-Amerika.
  • Hekker i Norge så å si kun i smågnagerår, langs skogsgrensen og i snaufjellet over hele landet.
  • Relativt dagaktiv, men jakter helst i skumringen.
  • Ca. 38 centimeter lang og med et vingespennet på ca. 1 meter

Kilde: Store norske leksikon