Gå til sidens hovedinnhold

Brettet og vant 10.000

Heidi ble en av 31 vinnere i kartonglotteriet

Artikkelen er over 5 år gammel

Det lønner seg å brette drikkekartonger.

Heidi Spein er opptatt av kildesortering. For familien på seks i Ramsvika er det en selvfølge at tomme drikkekartonger brettes, navn og telefonnummer skrives på, og kubben med syv kartonger leveres sammen med papiravfallet.

For innsatsen fikk hun torsdag 10.000 kroner. Heidi ble nemlig en av 31 vinnere over det ganske land i den kvartalsvise trekningen i Returkartonglotteriet. En vinner fikk hovedpremien på 100.000 kroner.

– Pengene havner i feriekassen. Jeg er opptatt av at også hver enkelt av oss skal bidra til et bedre miljø. Å brette drikkekartonger har vi gjort i fire- fem år. Når det er fire barn i huset, drikkes det en god del melk, sier Heidi Spein.

Torsdag fikk hun påskjønnelsen fra informasjons- og kvalitetsleder Monica Kleffelgård Hartviksen i Lofoten Avfallsselskap.

Les også

Kubbene varmet ekstra godt for Marit fra Bøstad

 

Motivasjon

Returkartonglotteriet finansieres av Grønt Punkt, en ikke-profittbasert medlemsorganisasjon som arbeider med informasjon og systemer for materialgjenvinning.

Alle bedrifter som sender varer ut på markedet er forpliktet til å ta ansvar for emballasjen når den blir avfall. Det kan de gjøre gjennom Grønt Punkt som dekker emballasjetypene glass, plast, metall, kartong, drikkekartong og bølgepapp.

Årlig trekkes 120 premier på 10.000 kroner og fire på 100.000 kroner. LAS er blant bedriftene som deltar ved å trekke ut to deltakere hvert kvartal, som deltar i det nasjonale lotteriet.

Monia Kleffelgård Hartviksen har inntrykk av at lofotingene er flinke til å kildesortere. Gjennom Returkartonglotteriet håper hun husstandene motiveres til å sortere avfallet.

– Lotteriet skal være en motivasjon. Så skriv navn og telefonnummer på kartongene, og vær med i trekningene framover, oppfordrer hun.

I Norge brukes over to millioner drikkekartong daglig. Totalt er forbruker på vel 714 millioner drikkekartong, som tilsvarer omtrent 20.000 tonn.

Årlig brukes 48.000 tonn emballasjekartong i Norge. Blant annet 40 millioner pizzaesker.

– Når gjenvinningsgraden er høy, reduseres miljøavgiften, sier Monica Kleffelgård Hartviksen.

Kommentarer til denne saken