Gå til sidens hovedinnhold

Tre dager peker seg ut i brannstatistikken rundt jul og nyttår. En av dem overrasker

Artikkelen er over 3 år gammel

Lille julaften, andre juledag og første nyttårsdag er det rundt 50 prosent flere branner enn de andre dagene i dette tidsrommet.

Det viser en analyse forsikringsselskapet If har gjort av brannskadestatistikk for hele forsikringsbransjen de siste fem årene. Statistikken fra Finans Norge omfatter alle skader knyttet til brann, både ved brannutrykninger og branntilløp. 

Til sammen i femårsperioden har det vært 320 meldte brannskader på andre juledag. På julaften og tredje juledag har det til sammenligning vært henholdsvis 202 og 238 skader. De andre dagene i romjula ligger på samme, jevne nivå.
- Vi er faktisk litt overrasket over at andre juledag er en branntopp. Skadene på første nyttårsdag - som egentlig knytter seg feiringen nyttårsaften og det som skjer midt på natta der - er mer åpenbare. Etter tolvslaget skjer dessverre en del branner hvor årsaken er uvettig omgang med fyrverkeri. Lille julaften finner mange fram gammel og slitt julebelysning som kanskje burde vært skiftet ut for lenge siden, og dette kan være med på å bidra kvelden før kvelden, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Selv om det kan være vanskelig å finne en entydig og åpenbar forklaring på hvorfor det er såpass mange branner andre juledag, tar Clementz sjansen på å spekulere litt:
- Andre juledag er mange i juleselskaper, og vi koser oss med mat og god drikke. Tørrkoking på kjøkkenet, brannsmitte fra levende lys og gnister fra peisen kan dra opp tallene denne dagen, sier han.

- I noen selskaper blir det drukket mye alkohol, og dømmekraften og kroppskontrollen kan bli svekket. Det er lett å skumpe borti et telys eller glemme å slukke stearinlysene før du sovner. For andre kan det bli et sjokk å oppdage at maten du burde passet på komfyren svir seg mer enn godt er. I verste fall utvikler tørrkokingen seg til giftig røyk og brann, sier Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Branner i juledagene siste fem år

Lille julaften317
Julaften202
1. juledag206
2. juledag320
27. desember238
28. desember237
29. desember191
30. desember216
Nyttårsaften217
1. nyttårsdag328
2. januar233

Meldte brannskader til norske forsikringsseselskaper sammenlagt siste fem år. Kilde: Finans Norge

Kommentarer til denne saken