Politi og brann rykket like før klokken 22 fredag kveld ut til Nusfjord i Flakstad, etter melding om brann i en rorbu.

Mye røyk

Det oppstod sterk røykutvikling i rorbua fra området rundt pipa, og brannvesenet måtte sage seg gjennom taket for å komme til.

Thomas Thomassen i politiet opplyser at naboer meldte fra. Rorbua har to boenheter, men det var ingen personer til stede i bygget da brannen startet.

Ved 22.50-tiden kom brannmannskapene seg gjennom taket og det veltet da ut store mengder røyk fra bygget.

Da brannvakta kom til stedet rundt klokken 22.20, var det åpen flamme under takplatene.

Sara Johansson i Vestvågøy brann- og redningsvesen sier rorbua er bygd av tømmer. Klokken 23 var det fortsatt mye røyk, og det brant fortsatt i taket.

- Det er veldig vanskelig å komme til. Vi må skjære oss gjennom taket, slik at det vil ta tid før vi får slukket, opplyste hun.

Årsaken ukjent

Rorbua er totalskadet, men det oppstod ingen spredning, og spredningsfaren var også liten, opplyser brannvakta.

Det var lite vind i Nusfjord fredag kveld.

Klokken 00.20 natt til lørdag melder politiet at tre personer har fått tilbud om annen innkvartering, da det ikke er mulig å bo i rorbua.

Det ble foretatt etterslokking utover natta på stedet.

- Der har jeg fått tilbakemelding er at mannskapene er ferdig på stedet, opplyser 110-sentralen i Bodø lørdag morgen.

Innsatsleder i politiet, Thomas Thomassen, sier til Lofotposten at det er for tidlig å konkludere med noen årsak til brannen som blir etterforsket.

Lørdag morgen opplyser operasjonsleder Mads Bernhoft ved Nordland politidistrikt at det er gjort flere avhør i saken.

- Eierne av rorbua er avhørt i tillegg til vitner og eiere av rorbuanlegget. Det har kommet fram at det har vært fyr i en peis eller vedovn i den ene enheten. Det er stor sannsynlighet for at dette kan knyttes til det, sier Benrhoft og understreker at den kriminaltekniske undersøkelsen vil avdekke årsaken.

- Ingen å miste

Rorbua var privateid men leies ut av av Nusfjord Drift AS som drifter reiselivsanlegget i fiskeværet for hotellkjeden Classic Norway.

- Dette er kjempetrasig. Vi har ingen rorbuer å miste i Nusfjord, dette er ordentlig trasig for eierne men også for alle som har vært i Nusfjord og sett disse rorbuene hele livet, sier daglig leder Renate Johansen.

Rorbua er gammel og har ifølge Johansen vernestatus.