Helt siden 2004 har vikingfestivalen på Lofotr Vikingmuseum i Bøstad blitt avholdt, med noen unntak i koronaårene. Nå inviterer de tilbake til festival i god gammeldags vikingstil.

– Vi er kjempespente og gleder oss skikkelig. Det er noe spesielt med å starte opp for fullt etter pandemien – man ser på folk at de er veldig glade, sier festivalsjef for Lofotr Vikingfestival, Elin Tinuviel Torbergsen.

Brannen tok smia

Det har vært spekulasjoner om hva de skal gjøre med smedaktivitetene under festivalen. Forrige fredag oppsto det brann i smia hos Lofotr Vikingmuseum, og bygget var ikke til å redde selv om brannvesenet var raskt på stedet.

Driftsleder Terje Bøe sa etter hendelsen at de skulle prøve å få brukt en eller annen form for smie under festivalen likevel.

– Vi har brukt smia daglig, og har både to og tre smeder gående. Disse skulle bruke smia under festivalen til ulike ting, men vi skal forsøke å finne en løsning – kanskje i tilknytning til det nevnte bygget ved siden av smia – eventuelt en transportabel feltsmie.

– Ekstra hektisk på grunn av brannen

Selv om brannen grunnet smia med jorden, har museets tre smeder gått sammen for å finne en løsning.

– Det ble litt ekstra hektisk på grunn av brannen, men det som er så bra er at jeg har veldig gode og optimistiske folk. Smedene slo hodene sammen og har laget en utendørs provisorisk smie hvor barn kan delta, forteller festivalsjefen.

Det har blitt gruslagt et stort område hvor de har bygd en flyttbar smie med en stor blåsebelg.

– Her har vi blant annet planlagt at barna kan komme og lære seg å smi spiker om til små sverd. Det tror jeg blir skikkelig kult, sier hun.

Programmet står som planlagt

Festivalsjefen kan meddele at programmet ikke ble påvirket i noen særlig grad av brannen forrige fredag.

– Vi har planlagt masse i forkant, og det er godt at vi kan gjennomføre som vi i utgangspunktet ønsket, forteller Torbergsen.

Totalt er det 122 personer som være deltagere i selve festivalen. Det er vanskelig å anslå antall besøkende som skal ture innom festivalen, men Torbergsen kan love et smekkfullt program til alle som kommer.

– I tillegg til barnesmia skal det være konserter, vikingenes moteshow, teater, ølbrygging, matlaging og mye, mye mer.

Årets festivaltema er handel og kulturutveksling.

– Det er fordi vikingtiden handler ikke bare om vikinger – den handler mye om utveksling med andre kulturer for eksempel den samiske kulturen. Vikingene hadde ikke bare disse plyndringstoktene, men masse handel og informasjonsutveksling og det har vi lyst til å fokusere på. Mye av funnene vi finner på Vestvågøy fra vikingtiden er faktisk samiske.