Litt over klokken 20.00, fredag kveld meldte Hovedredningssentralen at de har fått melding om brann i en fiskebåt som ligger vest av Lofoten. Det var også meldt om stor røykutvikling.

Det var den 55 meter lange garn- og linebåten «Veidar» som brant. Det var 22 mann om bord. To redningshelikoptre, to redningsskøyter, to kystvaktskip og en rekke fiskebåter som var i nærheten ble sendt til havaristen. 14 av mannskapet hadde gått i redningsflåten, mens de åtte resterende prøvde å slokke brannen.

Redningsleder Finn Tore Sortland beskrev ifølge Avisa Nordland situasjonen som svært dramatisk.

Rundt klokken ni var helikoptrene på stedet, og begynte å heise opp de som var i flåtene.

Vestvågøy kommune og politiet opprettet et mottakssenter på Leknes lufthavn, og mannskapet ble fløyet dit. Her ble de tatt mot av helsepersonell. Deretter ble de kjørt til legevakt. Deretter ble de kjørt til et overnattingssted. Det ble da opplyst av politiet at ingen av de 14 hadde pådratt seg fysiske skader.

Lørdag morgen melder politiet at en person ble etter legeundersøkelse lagt inn på sykehus, men det skal ikke dreie seg om alvorlige skader.

Mannskapet ga tommel opp når de landet på Leknes:- Vi har det bra

Etter at de 14 var berget ble de sivile fartøyene dimittert.

Rundt klokken to natt til lørdag tok redningsskøyta «Stormbull» med seg to av mannskapet som var på «Veidar» med seg inn til Røst. Her ble det sjekket av lege, men framsto som uskadd.

Litt etter klokken fem lørdag morgen opplyser redningsleder Finn Tore Sortland at brannen om bord er slokket.

– Kystvaktskipet er kommet til havaristen og vil sette slep. Der, og har vært dårlig vær i området i hele natt. «Bison» vil slepe båten inn i smulere farvann, sier Sortland.

Tidslinje:

Klokka 20.00: HRS får melding om brann om bord i «Veidar». To helikoptre, to redningsskøyter, to kystvaktskip og en rekke fiskebåter går mot havaristen.

Klokka 20.30: 14 personer har gått i redningsflåtene.

Klokka 21.45 opplyser HRS at KV Bison, redningshelikopter fra Heidrun er på vei til stedet, i tillegg til de to redningsskøytene fra Lofoten.

Klokka 22.00 lyder meldinga fra HRS at 14 personer er nå om heist om bord i redningshelikopteret og er på vei til Leknes. Kystvakten vil overføre røykdykkerlag for å assistere om bord i fiskefartøyet. De åtte andre er i båten eller i en redningsbåt som ligger like i nærheten.

Klokka 22.11 lander redningshelikopteret med de 14 om bord på Leknes.

Klokka 23.28 HRS sier til Lofotposten at de åtte fortsatt er om bord og driver brannbekjempelse sammen med røykdykkere fra KV Andenes. Været er blitt dårligere og det er tøffe forhold der ute, ifølge HRS. De ressursene som er på plass er to skøyter, Andenes og KV Bison er på plass. De sivile båtene er det ikke lengre behov for, sier Finn Tore Sortland.

Sea Kingen som fraktet mannskapet til Leknes, kunne på grunn av været ikke returnere til havaristen, men måtte gå til Bodø. Heller ikke helikopteret fra Heidrun kan gå til havaristen nå, ifølge HRS.

Klokka 0200: HRS meldte at to av de åtte som var igjen om bord i «Veidar» er tatt med til Røst med redningsskøyta «Stormbull».

Klokka 0500: HRS melder at brannen er slokket.

Klokka 0600: Politiet melder at en person er lagt inn på sykehus.

Kommunen satte krisestab

Garnbåt av nyere dato

Navnet på fartøyet frigis i samråd med rederiet; det er garnbåten «Veidar».

«Veidar» er bygget i 2018 og er en kombinert garn og linebåt. Båten har fryseri om bord og fryser all fangst. Båten er 55,5 meter lang og 13,2 meter brei. Den har en bruttotonnasje på 2195.

Båten er eid av Veidar AS i Ålesund og hører til på Godøya i Giske kommune, ifølge Sunnmørsposten. Båten har en torskekvote på 1500 tonn, 750 tonn sei og 740 tonn hyse.

– Marerittet er brann på en båt. Det er så mye som kan skje, det er mye brennbart og så ligger de langt ute i havet. Det er ikke bare å hoppe, sier en av eierne, Torfinn Ulla til NRK.

På Marinetraffic.com kan man følge båtenes bevegelser rundt den brannramma båten:

Saken oppdateres.