Totalt kom det inn over 700 nominasjoner, fordelt på 189 forskjellige navn, da juryen ba folket i Nordland om hjelp til å finne gode kandidater til hedersprisen Årets Nordlending. Prisen er et samarbeid mellom Avisa Nordland og NRK Nordland.

Nå har juryen bestemt seg for hvilke ti som blir kandidater.

- Også i år ble det utfordrende å velge hvem som skulle bli de endelige kandidatene. Jeg skulle ønske vi kunne løftet frem 20 stykker. Minst. Og vi har gått gjennom samtlige kandidater vi har fått inn forslag på, sier jurymedlem Mariann Meby i Bodø Energi.

- Når det er sagt, så synes jeg at vi i juryen så absolutt har funnet 10 verdige kandidater. Og jeg må gjenta; at jeg lar meg imponere over de som har en så sterk "indre drive" og en "passion" for sitt prosjekt. Som individer er de viktige for samfunnet de er en del av. Og derfor er de viktige for både bolyst og utvikling i Nordland.

Engasjement

Det kom altså inn forslag på 189 ulike kandidater. I fjor var det rekordmange 202 navn å velge mellom, og i 2017 var 197 ulike navn inne til vurdering hos juryen.

- Det har, som alltid, vært fantastisk å se engasjementet ute i befolkningen. Vi har hatt en vanskelig jobb med å finne fram til ti kandidater, samtidig som det har vært veldig inspirerende å se det gode engasjementet som har kommet fra folk der ute, sier sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Dette er årets ti kandidater:

  1. Håkon Evjen, Narvik
  2. Mona Mosti, Fauske
  3. Max Davis-Lind, Narvik
  4. Lisa-Marie Karlseng Utland, Rana
  5. Gøran Aamodt, Bodø
  6. Ramona Lind, Sortland
  7. Mohamed Hussein Dirshe, Vågan
  8. Jenny Myklebust, Nesna
  9. Håkon Skog Erlandsen, Rana
  10. Nilofar Nori, Hadsel

- Det har vært inspirerende å gjennomgå alle kandidater. Engasjementet har vært stort, og mange flotte folk er foreslått. De 10 kandidatene vi har landet på kommer fra hele fylket og viser en bredde i engasjement, prestasjoner og ekstraordinær stå-på-vilje. De kommende ukene skal vi bli bedre kjent med dem, og det gleder jeg meg til. De er alle verdige kandidater, nå er det opp til folket å bestemme, sier Ingelin Noresjø.

Lofotposten legger til i denne sammenhengen at leserne har blitt kjent med Mohamed Hussein Dirshe i våre spalter, etter at han risikerte eget liv for å hjelpe en ung gutt ut av et brennende hus i Svolvær i fjor. Han fikk tidligere i år Carnegies medalje for heltedåd. Ingen fra Lofoten har hittil vunnet utmerkelsen "Årets Nordlending".

Les også: Mohamed fikk medalje som takk for at han berget liv i brann: - Det står respekt av det han har gjort

Les også: Mohamed (20) løp inn igjen i det brennende huset: – Tenker ikke selv at jeg er modig

Stem på din kandidat

Nå går nemlig arbeidet inn i en ny fase, og også her er juryen avhengig av hjelp fra Nordlands befolkning.

For tradisjonen tro bes også folket om hjelp til å velge ut hvem av de ti kandidatene som skal vinne. Juryen oppfordrer folk til å stemme på nett der man kan gi sin begrunnelse for valget. Disse blir vektlagt i utvelgelsen.

Det er også mulig å stemme på e-post. Du kan sende en e-post til [email protected] med kandidatnummeret - og gjerne en begrunnelse.

Avstemningen avsluttes 9. desember klokka 10.00. Hvem som kåres til Årets Nordlending i år, offentliggjøres like før jul.