Gå til sidens hovedinnhold

Britisk minnedag ble for første gang markert i Skjelfjorden

Remembrance Sunday er en britisk tradisjon, som har blitt markert årlig siden 1919. Dagen markeres for å hedre de mange britiske, og andre, allierte soldatene som ofret seg i militære operasjoner.

Søndag ble dagen for første gang markert i Skjelfjorden. Det var veteranforeningen Lofoten House of Veterans og ildsjeler i Flakstad som hadde tatt initiativ til markeringen.

Lofoten Heimevernsområde, ordfører Trond Kroken og Vest-Lofoten paradetropp deltok også. Markeringen skjedde ved bautaen i Skjelfjorden.

Fem engelske sjøfolk ga sine liv under det tyske flyangrepet i Skjelfjorden den 10. mai 1940.

– Paymaster Commander Sharpe var en av dem, og på den tiden han var her ga han et uutslettelig inntrykk på Hartvig Sverdrup, som senere kom seg til England og fortsatte kampen for det frie Norge. Sverdrup var senere også aktiv i Heimevernet, og således kan man trekke en rød tråd fra de dagene i 1940 til i dag. Hendelser og handlinger som kan virke små der og da, kan ha stor betydning i den store sammenhengen. Ett enkelt liv er mer enn det livet, sa områdesjef for Lofoten Heimevernsområde, Bjørn Ragnar Larsen i sin tale.

Leder i Lofoten House of Veterans og ordfører holdt også taler. Det ble også lagt ned krans ved bautaen

Kommentarer til denne saken