– Det er artig å se at vi er store og at vi kan låne bort så mye utstyr, sier leder for Frivillighetssentralen Pål Christensen.

Med 697 utlånte utstyrsenheter i juni, ligger BUA Vågan å vaker helt i toppen av alle utlånsstedene til BUA i landet. Christensen tror det er flere årsaker til den økende populariteten.

– Vi har veldig mye og variert utvalg av utstyr. I tillegg så utgjør samarbeid med skoler en stor del. Når de har aktivitetsdager så låner de mye utstyr, og det samme gjelder når Friluftsrådet har forskjellige arrangementer for unge.

Lån av utstyr gagner folk og miljø

I toppmåneden juni var det klare trender ute å gå blant utstyret som folk lånte fra BUA. Skateboard og våtdrakter var spesielt populært.

– Når det er finvær så strømmer folk til. I tillegg har det kommet mange familier hvor alle skal bli utstyrt fra topp til tå. Da låner vi ut masse, forteller Christensen.

BUA Vågan drives av Frivilligsentralen i samarbeid med Framtiden i Våre Hender Lofoten. Christensen er fornøyd med at mange benytter seg av tilbudet og mener det har mange fordeler.

– Den ene delen av det går på å få opp aktivitetsnivået og folk får prøvd ut nye til, teste nytt utstyr før de eventuelt går til innkjøp av nytt utstyr. Så er det viktig med tanke på miljøet og at alle kan ta være med på en delingsøkonomi, sier han.

Jo mer utstyr de får inn, des mer utstyr får de lånt ut. BUA får en del donasjoner og kjøper inn noe selv.

– Tilbudet skal være for alle og vi retter oss hovedsakelig til barn og unge som målgruppe. Det er ikke bare for folk med dårlig råd – alle som har lyst til å prøve nye ting eller ønsker å låne utstyr kan komme til BUA.

– Julenissen hørte ønskene våre

BUA Vågan holder åpent på sitt femte år. Christensen forklarer den økende populariteten med at flere og flere får vite om tilbudet, i tillegg til at de har mye mer utstyr nå enn det de hadde for noen år siden.

– Like før jul i fjor hørte julenissen på ønskene våre, og vi fikk inn masse skateboard og våtdrakter som var klart til sesongstart i år.

Selv om det er desidert flest folk i Kabelvågområdet som benytter seg av tilbudet, kommer det også mange fra Svolvær for å låne utstyr.

– Ordet har spredt seg, så det er vi veldig fornøyde med. I år ser det ut som vi låner ut nesten dobbelt så mye som fjoråret, forteller Christensen.

BUA ønsker å bli mer tilgjengelig for distriktene og har noe utstyr plassert rundt om i bygdene i Lofoten.