Gå til sidens hovedinnhold

Buksnes skole- og ungdomsmusikk - en sprek 60-åring

Artikkelen er over 1 år gammel

BSUM fyller 60 år – HURRA!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Til tross for noen bratte motbakker og lange utforbakker, har vi «stått han a» alle disse årene, og vi fortsetter!

Korpset ble stiftet i 1959 av intiativrike gravdalsborgere med Jens Uppheim i spissen. Johannes Haagensen var korpsets første dirigent. Instrumenter fikk de bl.a. gjennom private gaver. GUIL var med og støttet korpset, og ga penger til innkjøp av den første tubaen.

Gjennom disse 60 åra har korpset variert både i medlemstall og besetningstype. Opprinnelig hadde korpset janitsjarbesetning, men i en periode på 70-tallet var det rent brassband, før vi etter noen få år igjen fikk treblåserne tilbake i korpset.

Frem til slutten av 1980-åra hadde BSUM et ganske jevnt medlemstall. Så begynte interessen for korps å dale, og i 1992-3 hadde korpset så få medlemmer at man valgte å spille sammen med Leknes Skole- og Ungdomskorps. Etter iherdig innsats fra styret og noen ildsjeler fikk man til 17.mai 1993 satt sammen et korps av BSUM-venner og de gjenværende korpsmedlemmene. Dette ble starten til en ny opptur for BSUM, og korpset gikk over fra å være et rent skole- og ungdomskorps, til å bli et generasjonskorps. Antall voksne musikanter varierte fra år til år.

Korpset hadde jevn flyt av medlemmer frem til 2011. Da begynte medlemstallet igjen å synke drastisk, men ivrige musikanter i alle aldre troppet opp. «Hjelpekorpset» ble etablert og spilte 17. mai flere år sammen med ungene som var igjen i BSUM.

I 2017 klarte man ikke å mobilisere «Hjelpekorpset», og 17.maitoget på Gravdal var for første gang på 58 år uten korps. Stusselig og trist, syntes mange. I 2018 tok nye ildsjeler tak. I mars ble «korps i skolen»-elever rekruttert til BSUM. Tidligere musikanter og støttespillere ble kontaktet, og etter mang en øvelse og lange marsjeringsrunder var det igjen trommemarsj og korpsmusikk å høre på 17. mai i Gravdals gater.

I dag har BSUM janitsjarbesetning bestående av 10 musikanter, og det drives stadig rekruttering fra «korps i skolen» og inn i korpset. I tillegg til musikantene våre, er vi heldige å ha et godt gjeng/flere støttespillere, som vi setter svært stor pris på. Men, vi ønsker oss mange flere, både faste medlemmer og støttespillere. - så her er det bare å hive seg med! Vi har akutt behov for trommiser, og håper at noen melder seg til 17.mai-spillinga.

De første årene var det dirigenten som gikk foran og ledet korpset i gatemarsj. Etter hvert fikk vi tamburmajor, og på 70- tallet tok bl. a. Anna Grubakk initiativ til oppstart av drill som en tilleggsaktivitet til selve korpset. På slutten av 1990- tallet ble drill og drilldans svært populært. I flere år deltok våre drillere i Kretsmesterskap og Nord Norsk Mesterskap både for tropp, små og store grupper, soloer og duetter, og var ofte å finne høyt oppe på premielistene. Også i drilltroppen har deltakerantall variert, og per i dag har vi ikke drilltropp.

I mange år hadde korpset svært aktive støtteforeninger. Foreningene besto stort sett av kvinner: mødre, bestemødre, tanter, osv. De gjorde en uvurderlig innsats for å skaffe penger til korpset, og var alltid tilstede og hjalp til på korpsets ulike arrangementer.


Hva skjer i jubileumsåret

Vi ønsker å markere jubileet gjennom hele 2019, og har en egen jubileumskomite som arbeider med ulike arrangementer.

Startskuddet gikk tidlig i vinter med konsert/innsamlingsaksjon for savnede instrumenter, drillutstyr og uniformer.

Her må vi komme med et hjertesukk! På konserten fikk vi inn et par ting, men dessverre mangler vi stadig veldig mye. F.eks. har vi nå kun 15 av 48 allværsjakker vi fikk spesialsydd til BSUM.

Vi har flere ganger etterlyst korps- og drilleffekter gjennom bl.a. «Gravdal Opp og Frem» og aviser, men uten særlig hell. Nå håper vi at de familier som har hatt musikanter eller drillere i BSUM tar en ekstra kikk på loft og i kjeller og leverer tilbake det de måtte finne, slik at vi har nok instrumenter og uniformer til 17. mai!

Så har vi nettopp hatt minikonsert på «Sjokoladerommet». En fin opplevelse for musikantene og et lydhørt publikum.

Vi tar gjerne oppdrag, så hvis du/dere ønsker at korpset spiller på et arrangement stiller vi gjerne opp!

17. mai

I år er 17. mai på en fredag, - og vi håper mange tidligere musikanter som er hjemme denne helga har lyst å spille med oss på denne dagen. Invitasjoner til tidligere medlemmer er sendt ut, men hvis du ikke har fått invitasjon håper vi du tar kontakt med styret (Regine Gjernes) og melder din interesse! Korps er jo gøy, og det vil jo være kjempeartig å spille sammen med gamle korpsvenner igjen!

18. mai – Jubileumsfeiring!

Korpset skulle gjerne invitert alle tidligere medlemmer, foresatte, støttespillere, støtteforeningen, medhjelpere og andre korpsvenner til jubileet. Dette lar seg dessverre ikke gjøre, da korpset ikke har midler til å invitere alle vi ønsker. Det er mange som har hjulpet, støttet og vært med gjennom 60 år, og vi takker dere alle sammen hjerteligst!

Jubileumskonsert

Det neste store arrangementet blir jubileumskonsert på høsten hvor vi har invitert skolekorpsene i kretsen til å være med og feire jubileet. Her vil dere få høre musikk fra alle våre 60 år samt noe nytt. Mer info angående konserten kommer når den nærmer seg. Vi håper alle har anledning til å komme på denne konserten, - og støtte opp om BSUM og våre musikanter. Kjenner du at du har lyst å være med er du hjertelig velkommen til det også! Og innimellom alt dette vil dere få mange artige og interessante opplevelser med korpset.

Instrumentpark

Vi har et stort og inderlig ønske om å kunne kjøpe en del instrumenter i år, og i den anledning vil vi hele jubileumsåret selge andelsbrev i BSUM’s instrumentpark. Minstepris 150,-. Vi håper at dette kan være en måte å gi innbyggerne et tettere forhold til korpset på. I tillegg håper vi selvfølgelig på gode sponsoravtaler med næringslivet og kanskje noen gaver fra korpsvenner. Ta kontakt med Regine Gjernes. Vipps #517442 er alltid åpen for innskudd, og vi ønsker at du merker ditt bidrag med navn og formål.

Samarbeid

For at et lokalsamfunn skal være godt å vokse opp i og leve i, er det viktig at alle lag/foreninger på stedet samarbeider, hjelper og støtter hverandre. Inviterer hverandre på våre ulike arrangementer, planlegg aktiviteter sammen og lager «happenings» hvor vi kan delta på tvers av interesser.

Vi synes det har vært en positiv utvikling i så måte her på Gravdal den siste tiden, og vi håper at dette kommer til å fortsette.

Framtida

Vi har stådd ha a’ til nå, og det kommer vi til å fortsette med så lenge det finnes unger/ungdom og voksne som ønsker å spille i korps, så lenge det finnes foresatte som stiller opp, og så lenge folk på Gravdal støtter oss. Vi takker alle som har vært med gjennom våre 60 år, og ønsker vi oss selv og Gravdal til lykke med de 60 år som er gått, og ønsker alt godt for alle åra framover med korps på Gravdal!


Kommentarer til denne saken