Gå til sidens hovedinnhold

Camilla og Torgeir tror på økt valgdeltakelse i Vågan: - Vi ser en økt interesse for politikk

Artikkelen er over 1 år gammel

Camilla Rostad og Torgeir Selboe i Vågan SV tror lav valgdeltakelse i Vågan kan snus. En turné i Vågan for å hente innspill skal både gi flere velgere, og øke sjansene for et nytt flertall i kommunestyret.

Valgkampen i regionen er allerede i gang foran høstens kommunevalg, og i Vågan SV rigger man seg nå for en lokalpolitisk turne i kommunen.

Partiet vil hente innspill til partiprogrammet fra flere folkemøter i hele kommunen.

– Vi ønsker innspill fra innbyggerne, lag, foreninger og organisasjoner som vil påvirke vår politikk, sier ordførerkandidat Camilla Rostad.

– Vi vil vite hva som betyr noe for folk, og vi vil møte folk der de bor. Vi starter nå på torsdag i Svolvær og i løpet av mai og juni skal vi besøke Kabelvåg, Henningsvær, Gimsøy, Gravermark, Laukvik, Digermulen og kanskje også til Skrova, legger partileder Torgeir Selboe til.

Les også: På denne arbeidsplassen vil både Camilla, Lena og Anja bli ny ordfører i Vågan kommune: – Vi er først og fremst kollegaer!

– Flere engasjert

Ved forrige kommunevalg i 2015 var valgdeltakelsen i Vågan på 54,6 prosent, det var da lavest i Lofoten.

– Hva har dere tenkt å gjøre for å få flere til å stemme?

– En av de tingene vi nå gjør er å reise rundt for å treffe så mange folk som mulig. Dette er en konkret måte for folk til å bidra til politikken i Vågan. De kan komme med konkrete forslag som vi kan ta med i vårt program. Får vi et rødt flertall fra høsten av er det politikk vi ønsker å få gjennomført, sier Camilla Rostad.

– Valget er rundt fire måneder unna, hva tenker dere om mulighetene for å kunne oppnå et rødt flertall?

– Etter det siste utspillet fra Siv Jensen i Frp økte vi medlemstallet med ti prosent. Vi har sett de to siste årene at folk er mer engasjerte, mener Torgeir Selboe og viser også til høy oppslutning om 1. mai-markeringen i Svolvær.

– Vi ser en økt interesse for politikk, politikken som føres nasjonalt påvirker dette. Lokalt kan vi bremse politikken regjeringen fører nasjonalt. Jeg tenker at vi har gode sjanser, og jeg tenker det er viktig at folk bruker muligheten til å engasjere seg, oppfordrer Rostad.

– Hva er ambisjonene for oppslutninga ved årets kommunevalg?

– Ved siste kommunevalg fikk vi 4,6 prosent oppslutning. Ved sist stortingsvalg fikk vi 9,7 prosent oppslutning i Vågan. Nå har vi et mål om å komme over 4,6 i høst. Vi har ambisjoner om å snakke med en del folk ansikt til ansikt. Vi håper på en oppslutning som gir i alle fall to representanter, om ikke tre eller fire, sier Selboe.

I dag har SV én representant i kommunestyret, Rødt har tre og Ap åtte. Vågan kommune styres av Høyre, Venstre, Sp og Frp. I år stiller også Miljøpartiet De Grønne liste i Vågan.

– Blir det kamp om velgerne på venstresida?

– Jeg tror kampen vil stå om de snaut 50 prosent av velgerne som ikke stemte ved forrige kommunevalg. Men jeg kan si at flere av de medlemmene våre tidligere har sognet til andre partier. Det har også flyttet en del unge folk tilbake til kommunen, sier partilederen som også mener partiet har hentet en del yngre krefter inn i egne rekker.

Les også: Vågan SV vil bekjempe utenforskap, satse på klima – og flytte rådhuset ut av Svolvær i budsjettforslaget

Miljø og ulikhet

De to SV-politikerne er opptatt av at rundturen i Vågan skal gi flere innspill til konkrete punkter i programmet for høstens valg, og sier det skal være lav terskel for å møte dem. Første møte ut i Svolvær foregår på Aust-Lofoten videregående skole.

– Vi skal høre på hva folk sier. Ut fra vårt verdigrunnlag og de innspillene som kommer skal vi komme med konkrete ting, sier Selboe og Rostad.

– Vi ønsker å ta folk på alvor. Det er ikke folk som skal oppsøke oss, vi som politikere skal ut og oppsøke folk og gi dem anledning til å treffe oss, mener partileder Selboe.

– Hva blir viktige saker for dere i valget?

– Kampen for miljøet og kampen mot ulikhet blir to viktige saksområder. Artsmangfoldet i verden og i Norge blir mindre, det er på tide å gjøre noe og ikke bare prate om det. Det vil påvirke de konkrete sakene vi kjører fram, det samme vil kampen mot ulikhet gjøre, sier han.

Kommentarer til denne saken