Ulovlig aktivitet rundt drikkevannskilde

Ikke tillatt: Ved Reinevannet står det klart og tydelig at det ikke er tillatt med camping. Da Hallvard Kristensen gikk tur i området telte han likevel seks telt. Alle foto: Privat

Ikke tillatt: Ved Reinevannet står det klart og tydelig at det ikke er tillatt med camping. Da Hallvard Kristensen gikk tur i området telte han likevel seks telt. Alle foto: Privat

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg har lite lyst til å drikke vann fra springen i kveld. Det synes jeg blir svinsk.

DEL

Det sier Hallvard Kristensen. Brønnøysundværingen er fortiden på besøk hos familie på Reine i Moskenes. Tirsdag kveld var han ute og gikk tur med datteren rundt Reinevannet, hvor de var vitne til noe oppsiktsvekkende ifølge Kristensen.

– Det er tydelig skiltet, på både engelsk og norsk, at camping er forbudt. Likevel telte vi til sammen seks telt, sier Kristensen fortvilet.

I tillegg så de at det var flere som hadde gjort fra seg og kastet papir nede ved vannkanten.

– Det er kritikkverdig at turistene trosser skiltene som er satt opp. Dette er en drikkevannskilde, og det er smittefarlig når de bruker nedslagsfeltet til vannet som do, fortsetter Kristensen.

Les også: Nye toaletter på Sørvågen

Kjent med problemet

På turen møtte de en av camperne, og gjorde vedkommende oppmerksom på at det ikke er lov å campe i området.

– Jeg vet ikke om det er sant, men hun sa at de hadde fått opplyst fra turistinfoen at de kunne campe der, sier Kristensen.

Reiselivskonsulent i Moskenes kommune, Ninette Johansen, forteller at de er kjent med problemet. Hun har vært i kontakt med turistkontoret drifta av Reine Kultursenter, og kan imidlertid avkrefte at hverken de eller turistkontoret drevet av kommunen har gitt tillatelse til camping på området.

– Her har turistene rett og slett bare tatt seg til rette ved en drikkevannskilde, sier Johansen, og legger til at turistkontorene alltid viser til lokal campingplass og forteller turistene at det er vanskelig å campe på Reine grunnet befolkning og drikkevannskilder.

Ifølge Johansen er det flere campere som har tatt seg til rette i løpet av sommeren.

– Teknisk Etat i kommunen har vært ved flere drikkevannskilder og jaga turistene bort, og de prøver så godt de kan å forhindre at folk camper der, sier hun.

Reinevannet: Reisekonsulent Ninette Johansen forteller at kommunen er kjent med problemet.

Reinevannet: Reisekonsulent Ninette Johansen forteller at kommunen er kjent med problemet.

Ikke kritisk

Rådgiver i Mattilsynet avdeling Harstad, Knut Sandbu, forteller at risikoen for en eventuell smittefare er liten i slike enkelttilfeller.

– Hvis noen gjør fra seg i vannkanten, kan det fort havne i vannet i forbindelse med nedbør. Fortynningsgraden i et slikt vann er stor, og jeg tenker at slike enkelthendelser ikke er kritisk. Men blir det etter hvert mange som gjør dette, og det blir etablert en slik type utslipp over tid, kan det bli det, sier Sanbu, og legger til at det Mattilsynet frykter mest ved slike tilfeller er virus eller parasitter som kan overføres gjennom drikkevannet.

Sandbue peker videre på at det er ulovlig å drive aktivitet rundt drikkevannskilder, og at det er opp til de som drifter vannverket å informere om dette så godt som mulig.

– Vannverkene har jevnlige prøver av drikkevannskilder og god kontroll.

Les også: Tilrettelegger for turistene: -Vi er fornøyde!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken