RIB- og ryddeturene begynner å fylles opp, men det er fortsatt plass til flere

Miljøbevisste: Stort sett er de som deltar på ryddeturene allerede miljøbevisste.

Miljøbevisste: Stort sett er de som deltar på ryddeturene allerede miljøbevisste.

Det er femte år på rad at LAS arrangerer ryddeturer til Yttersida. Årets turer begynner å fylles opp, men det er fortsatt plass til flere frivillige.

DEL

Syv dager i august arrangerer Lofoten Avfallsselskap ryddeturer til Yttersida. De har et ønske om å bevisstgjøre forsøplingsproblematikken i Lofoten og å rydde marint avfall opp fra strender og kystlinje i Lofoten. Én av de kommende turene er allerede full. Prosjektleder for Clean Up Lofoten, Monica Kleffelgård Hartviksen sier at de fortsatt trenger flere frivillige til de andre turene.

– Det er flotte naturopplevelser, da ryddingen tar deg med til steder hvor man ellers ikke drar. De som har vært med er veldig fornøyde, sier Hartviksen.

Arbeidsdag

De frivillige blir fraktet med RIB fra Reine i cirka 40 minutter til startpunktet for søppelplukkinga. Ryddeturene varer totalt i cirka 8 timer, og det er plass til elleve frivillige søppelplukkere på hver tur. Koordinar for LAS og Clean Up Lofoten Marit Gressetvold sier det er varierende hvor mye søppel man plukker i løpet av en dag, men at det er mye søppel.

– Noen ganger er det kanskje fire kubbiksekker med søppel. Men vi har også samlet opptil 14 kubikksekker på én tur. På mange av ryddingene våre er det kystvakta som henter avfallet, etter at vi har fått samlet det.

Rutinerte

Gressetvold forteller at det er folk i alle aldre som deltar på turene. Stort sett er det nye mennesker som ønsker å være med å rydde, men at de også har et par gjengangere. Aldersgrensen for å være med på turen er atten år. LAS forteller at søppelplukkerne har god nok helse til å ferdes i ulikt terreng.

– Vi har hatt folk opp i 70-årene som har vært med.

Hun legger til at det er en god blanding av lokale og turister som deltar på turene, men felles for de fleste er at de er miljøbevisste i utgangspunktet.

– Noen har kanskje fått tips fra overnattingsstedet de bor på, andre har feriegjester som de tar med på turene. Vi ser en liten nedgang i antall frivillige etter skolestart. De fleste som deltar er jo allerede miljøbevisste i utgangspunktet, men det er noen som får annen bevissthet rundt søppel etter de har vært med og ryddet, og fått sett hvor mye søppel det faktisk er.

Artikkeltags