Mye snø og vekslende temperaturer de siste dagene sørger for større sjanse når det gjelder snøskred.

Varsom.no justerte både onsdag og torsdag opp snøskredvarslinga til nivå 3 i Lofoten og Vesterålen.

- Vind fra samme retning som dagen før fortsetter å gi pålagring i leområder. Når vinden roer seg og snøtransporten avtar vil snøen begynne å stabiliseres, men prosessen tar tid. Unngå derfor skredterreng med fersk fokksnø. Vær obs på at før vindstyrken økte på tirsdag var observert store rimkrystaller i snøoverflaten. Hvis disse forble intakte da det la seg fokksnø over vil snøen være ekstra ustabil her, skriver Varsom.no om skredfarevurderingen torsdag.

- Tar ikke sjansen

På Myrland i Flakstad er man ikke akkurat ukjent med verken snøskred eller steinras. Området er svært utsatt for begge deler, avhengig av hvilken sesong vi er inne i.

Cody Duncan er en av innbyggerne på Myrland. Han forteller at det er spesielt én ting han må tenke på som innbyggere i den skred- og rasutsatte bygda. Veien inn til Myrland blir ofte stengt som følge av ras eller skred.

- Du må planlegge mye! Spesielt på vinteren og våren. Hvis jeg for eksempel vet at det er meldt stormfullt vær, og jeg må være et sted dagen etter, så kjører jeg gjerne bort fra Myrland og overnatter hos en venn. Jeg tar ikke sjansen på at jeg blir stående fast med bilen, dersom et snøskred har gått, sier Duncan.

Store steiner

Han er ikke direkte bekymret for selve snøskredet, heller hva konsekvensene blir.

- Jeg vil ikke si at jeg synes det er så skummelt. Det er bare veldig upraktisk dersom du må være et sted, og så er veien stengt. Jeg går mye på ski og på tur i fjellene her. Jeg er ikke spesielt redd for at det skal gå skred når jeg er der heller. Jeg har aldri vært i et snøskred eller noe sånt, men jeg har sett det på nært hold, sier Duncan.

Enkelte ganger har dog ikke god nok planlegging hjulpet på.

- En gang måtte jeg gå hjem. Bilen ble stående da veien ble stengt. Jeg gikk vel seks-syv kilometer for å komme meg hjem. Ikke spesielt godt kledd heller, sier Duncan og fortsetter.

- Man blir jo på en måte vant til at det kan gå skred eller ras. Det er ikke noe jeg tenker så fryktelig mye på. Det er ikke sånn at jeg tenker at nå blir det snøskred når jeg kjører forbi. Jeg har dog opplevd at jeg har kjørt hjem klokken to-tre om natten på sommeren. Dagen etter kjørte jeg samme veien, og så at det hadde gått et steinras. Steinene kan være ganske store, og ligger midt på veien. Det kan være ganske ekkelt, sier Duncan.