Cruiseskip med 1.108 personer ombord gikk på grunn, og er nå kommet løs igjen

Cruiseskipet Marco Polo grunnstøtte i Buksnesfjorden.

Cruiseskipet Marco Polo grunnstøtte i Buksnesfjorden. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Cruiseskipet "Marco Polo" gled løs av skjøret den hadde grunnstøtt på utenfor Gravdal i Lofoten.

DEL

Oppdateringer nederst i saken.

Lørdag morgen gikk cruiseskipet "Marco Polo"  på grunn inne i Buksnesfjorden.
- Skipet kom for langt inn i bukta da det skulle til kai i Storeidøya. Det snudde og på tur ut gikk det seg på grunn, sier et vitne.

Det har grunnstøtt noen få meter fra land, rett utenfor Gravdal. Skipet har en slagside, som har blitt betydelig større utover dagen.

Losbåten "Øysprinten" og redningsskøyta "Det Norske Veritas" var tidlig på stedet for å prøve å få skipet av grunnen.

Losen uttalte tidlig i morges til Lofotposten det ikke er noen umiddelbar fare for personene som er om bord i skipet. Antallet personer ombord ble ved 12.00-tida korrigert til 1.108.

- Skipet tar ikke inn vann, og foreløpig er alle passasjerne fortsatt ombord, sier vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen Lars Nedrevåg.

- Utfordringen er at det går mot fjære sjø.

Sjøen er på sitt laveste klokka 13.00 i dag, og floa er på sitt høyeste kl 19.00 i kveld.

Klokka 10.11: Mannskapet har fått ut noen tenderbåter som skal frakte passasjerene i land.

Landgangen i cruisehavna er demontert for sesongen, og derfor blir trolig passasjerene fraktet i land til ei kai på Gravdal  i stedet. Det står busser klare på land til å kjøre turistene ut på tur, og det er i første om gang turistene som har bestilt opplevelsestur i Lofoten som hentes fra cruisebåten og i land.

Det er totalt 1096 personer om bord i skipet. 650 av dem er turister.

Klokka 10.20: Kystvaktskipet KV "Nordkapp" er på vei til Buksnesfjorden. Det samme er redningsskøyta "Sundt Flyer". RS "Det norske veritas" er allerede på plass.

Klokka 10.22: Havnesjef Ann Helen Erntsen i Vestvågøy kommune bekrefter til Lofotposten at kommunen setter kriseberedskap. Oppgaven er å forberede at 1096 personer kan bli satt i land og ha behov for et sted å være.

Klokka 10.33: Dykkebåten "Gard" har tamp i cruiseskipet og prøver å trekke det av grunn. "Det Norske Veritas" skyver i den ene skipssiden for å hjelpe til.

Klokka 10.36: Kapteinen har inspisert skipet og har ikke funnet skader. Begge redningsskøytene i området skyver nå på skipet.

Klokka 11:00: Lofptpostens reporter på stedet sier skipet har fått betydelig mer slagside enn sitausjonen var klokka 8.00 lørdag morgen. Skipet heller mot babord. Redningsskøytene har avsluttet dyttejobben. En mindre båt fra sikkerhetssenteret ved Nordland fiskerifagskole er kommet til. Kystvaktskipet "Nordkapp" passerer Gimsøystraumen og vil trolig være i Buksnesfjorden om en drøy time.

Klokka 11:11: De første passasjerene tas i land i cruisehavna i Storeidøya. Oddveig Jakobsen i Arctic Guide Service sier turene går som planlagt, om enn i noe forkortet versjon.

Klokka 11.13:

Politiet er på stedet.

Politibetjent Line Lysvoll opplyser at politiet skal holde kontroll på hvor mange passasjerer som kommer i land og hvor mange som er igjen i skipet, informasjon som er viktig å ha i fall det blir evakuering av skipet.

Politiet vil også gå om bord for å gjennomføre en rutinemessig promillekontroll av befalet.

Klokka 11.20: Det er varslet liten og stiv kuling i Buksnesfjorden i kveld.

- Nå er det vestlig frisk bris og væromslag i området. Det skal begynne å regne om det ikke allerede har skjedd, sier meteorologikonsulent ved Værvarslinga i Nord-Norge, Trond Robertsen.

- Ved 19-20-tida i kveld vil vinden dreie mot sør/sørvest og øke i styrke. Det blir oppmot liten til stiv kuling. Vinden vil drøye seint i kveld og det skal bli ei rolig natt, sier Robertsen.

Klokka 11.25: Vestvågøy brannvesen gjør seg klar.

Brannmester Roger Vian sier det gjøres klar lenser til at båten trekkes av grunn. Lensene skal hindre at eventuell utslipp fra skipet sprer seg.

Klokka 11.30: Redningsskøytene har gått tilbake til kai. Havnesjef Ann Helen Erntsen i Vestvågøy kommune opplyser at arbeidet med å forsøke å få skipet av grunn fortsetter seinere i ettermiddag når sjøen flør. Det er full flo klokka 19.00

Se video:

  Klokka 11.40: Les intervju med en av passasjerene: -Vi fikk lite informasjon

  Klokka 12.02: KV "Nordkapp" ankommer Buksnesfjorden, melder Hovedredningssentralen.

  Klokka 12.15: KORRIGERT ANTALL personer om bord er ifølge Hovedredningsentralen 1.108, inkludert losen.

  Klokka 12.20: Om bord i KV "Nordkapp" er det dykkere som skal gå ned og vurdere skadene på "Marco Polo". Det opplyser Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen i Bodø. Det er planlagt at kystvaktskipet skal forsøke å trekke cruiseskipet av grunnen når sjøen begynner å flø i ettermiddag. Redningsskøytene og dykkebåten "Gard" skal bistå i arbeidet.

  Ifølge en kjentmann i området, er det både sandgrunn og stein i området skipet har gått på grunn.

  Klokka 12.30: Seaking rednigshelikopeter til Vestvågøy.

  - Det blir stående i Lofoten inntil videre i beredskap, sier pressetalsmann Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen.

  Klokka 12.39: Vestvågøy kommune melder at undersøkelser av en mulig evakuering er gjort. Når det gjelder transport, midlertidig sted for evakuering, samt overnatting, er disse forholdene klarert, og samtlige om bord i båten vil bli ivaretatt hvis det skulle bli behov for slike tjenester. Det er ikke registret noen utslipp fra båten, og det jobbes nå med sikringstiltak for eventuelle utslipp, melder kommunen videre.

  Klokka 13.18: Kystvaktskipet KV "Harstad" er på vei for å bistå med å trekke cruisebåten løs senere i kveld, sier pressetalsmann Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen. KV "Harstad" vil ankomme Buksnesfjorden ca. kl 18.

  - Dykkerne er i vannet og undersøker. Skipet tar ikke inn vann, forsikrer Mortensen.

  Klokka 15. 15: Universitetssykehuset Nord-Norge har på anmodning fra Nordlandssykehuset bestemt seg for å iverksette beredskapstiltak i forbindelse med grunnstøtingen til skipet "Marco Polo" i Lofoten.

  Slik lyder pressemeldingen fra UNN lørdag klokken 15.15:

  "Med bakgrunn i henvendelse fra Nordlandssykehuset har UNN HF iverksatt beredskapstiltak for eventuell bistand. Ambulansefly er i beredskap og ekstra helsepersonell er forhåndsvarslet og kan mobiliseres raskt dersom det er behov for innsats i Lofoten."

  Klokka 15.32: Pressetalsmann Geir Mortensen fra Hovedredningssentralen informerer om hva dykkerne har sett:

  - Cruiseskipet står meget godt fast midtskips.

  Når KV "Harstad" ankommer, er planen å trekke "Marco Polo" løs bakover.

  Klokka 17.17: Marco Polo er løs igjen. Skipet skled av skjæret, og legger seg ute i fjorden.

  Seakingen i området.

  Seakingen i området.