Ambulanse i Norge

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevAmbulanse er å transportere syke personer i egnete transportmidler til sjøs, på land eller i lufta. Det har man hatt problemer med i en årrekke og det samme er tilfelle i dag. Det er utrolig at det stort sett har gått bra når man ser hva slags ambulanse man har i deg. Det er mildt sagt rotete. Det finnes private og kommunale opplegg og en sammenblanding av de samme. En rekke utvalg har vært i sving for å vurdere transport på sjø, på land og i lufta. De

har vurdert eventuelle konsesjoner og også utdannelse av personalet. Fem utvalg har altså jobbet med saken og man kan undres på hvorfor ingen har tenkt eller vurdert å la staten eller kommunene overta alt som har med ambulansetjeneste å gjøre. Skal vi kanskje sette ned et sjette utvalg som kan vurdere en statlig/kommunal overtagelse?

Enten man er kapitalist, sosialist eller kommunist så vil vel de fleste ha den beste, billigste, enkleste og mest effektive ordningen slik at vi slipper fremtidige problemer. Man må også alltid ha i sinne at ambulanse gjelder transport av syke personer og at det aldri bør konkurranseutsettes. Vi har enkelte foretak som det er naturlig for meg at staten/kommunene driver og dette er et av dem.

Jeg ser for meg at alle syketransporter foregår med biler, med skutere, med båter eller fly. Ambulansefly kan leies. Alt drives av et fast ansatt personale, også piloter, og alle med passende utdannelse for å ta seg av syke. Personalet kan bestå av heltids- og deltidsansatte.

Jeg ser klart at dette vil være en meget omfattende sak, og vil ta noen år å gjennomføre, men det at den gjelder en forbedring for de syke bør være en viktig drivkraft. La saken stå på agendaen og fjern den ikke før ambulansetjenesten er tatt hånd om.

Vi bør ikke stoppe en slik sak på grunn av politiske vurderinger selv om mange vil hevde at dette vil være en slags sosialisering av ambulansetjenesten. Vi kan ta eksempel fra Norges Brannvesen som så vidt jeg vet har vært drevet av kommunene gjennom mange år.

Leif Waag

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags