Arctic Race of...Lofoten!

HER SKJEDDE DET: Her er målstrekene som ble malt i sentrum av Svolvær og som Thor Hushovd var først over under Arctic Race of Norway i 2013.

HER SKJEDDE DET: Her er målstrekene som ble malt i sentrum av Svolvær og som Thor Hushovd var først over under Arctic Race of Norway i 2013. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er mer enn et sykkelritt.

DEL

KommentarTirsdag ble det endelig klart, det mange av oss har håpet på i flere år: At Arctic Race of Norway kommer tilbake til Lofoten.

Det er mer enn et sykkelritt. På samme måte som at Tour de France er mer enn et sykkelritt.

Man trenger ikke kunne noe som sykling, watt eller sokkehøydereglement for å ha glede av sykkelfesten vi har i vente i august neste år.

Stiller man seg opp i grøfta med et flagg eller en torsk for å heie, kan man glede seg i timevis – før man får oppleve suset av dekk mot asfalt, de innbitte blikkene, stimen av de sterke kroppene som farer forbi.

Det er over på noen sekunder. Svisj! Det er det det koker ned til. Fem sekunder maks.

Men sykkelfesten starter lenge før dette svisjet. Det er forberedelser for å lage den gode stemninga langs løypa, det er pynting og ville ideer som settes ut i livet, det er opprigging av 4G i tunnelene og lukta av fersk asfalt. Det er håpet om at blide Dag Otto og TV2 skal stoppe og slå av en prat. Det er å høre Johan Kaggestad og Christian Paasche fortelle tv-seerne kuriøse detaljer om nettopp ditt hjemsted. Det helikoptre lada med tv-kamera som sender bilder du aldri har sett før fra bygdene og byene i Lofoten. Bildene går ut til over 100 land.

Vi får muligheten til å vise fram Lofoten og at vi er et godt vertskap. Ikke minst får vi lofotinger muligheten til å ha det artig i lag før og under de hektiske dagene rittet pågår.

Nettopp derfor er det så flott at løypa går igjennom hele Lofoten – fra Å, gjennom Flakstad, deretter en raus tour på Vestvågøy på dag én. Neste dag forflytter sirkuset seg til Henningsvær og kjører derfra rundt Gimsøy, rundt Laukvik og avslutter i Svolvær. Det blir mange svisj!

Jeg var på jobb for Lofotposten i 2013 da Arctic Race of Norway trillet i land fra gassfergene en seinkveld i august. Sykkelfesten hadde vorspiel i Bodø og hurlumheien fortsatte i Lofoten i strålende vær. Det var en herlig oppgave å sitte og ta imot bilder leserne delte for å vise hvordan de tok i mot Arctic Race.

Å se en av verdens største idretter utøvd av verdensstjerner og proffsyklister på de samme veiene vi ferdes på året rundt, var spennende. Tour de France, her hos oss! Å se raden av syklister tråkle seg gjennom svingene jeg kjenner så godt på fylkesvei 815 i svimlende fart, filmet fra helikopter var stor stas. Det var Tour de France, med bare kjentfolk langs løypene.

Noen vil nok karre seg opp over stengte veier, og undre seg over hva vi skal med den ekstra reklameverdien når vi knapt klarer håndtere de turistene vi har. Kritiske spørsmål er selvfølgelig på sin plass, som alltid.

Det er lett å lene seg tilbake med armene i kors og bare være avmålt, passiv og bakpå, men jeg håper flest mulig blir med og lar seg begeistre.

Vi kan gjøre dette til en felles fest for Lofoten. Vi kan ta styringa og gjøre dette til dager alle lofotinger vil huske med glede og stolthet i mange år framover.

Gjennom seks flotte arrangementer har Arctic Race of Norway i tett samarbeid med nordnorske aktører, kommuner og fylkeskommuner bevist at dette er en opplevelse, en merkevare, en historie – og et sykkelritt – med et kraftig nord-norsk stempel som vi alle kan være stolte av.


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags