På tide med en byarkitekt?

14 etasjer: Vindveggen artiktekter har skissert planene til Erik Blomstrand og Frikar på gamle Jern og Bygg og områdene rundt. Her sett fra kaikanten.

14 etasjer: Vindveggen artiktekter har skissert planene til Erik Blomstrand og Frikar på gamle Jern og Bygg og områdene rundt. Her sett fra kaikanten. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDet råder halleluljastemning i turistbranschen i Lofoten de sista åren. Allt fler besøkare kommer hit før att uppleva den vidunderliga naturen och många vill ha sin del av kakan. Jag læser om flera hoteller som ønskes realisert i åren som kommer. Det sista er hotellet som planlegges på gamle "Jern og Bygg". Det ønskes byggt 14 etager. Långt øver det som blev besluttet i den nye byplanen før Vågan, som før øvrigt inte er många år gammal.

Politiker har fokus på arbetsplatser och kommande skatteintekter og fint er det. Jag er før øvrigt ikke i tvil om att hotellet blir byggt med 14 etager. Det brukar ju på något merkligt sett ordna sig før de med kapital i den hær byn. En ny utredning eller dispensation. Eller en mellanløsning dær man enes om 10-12 etager. Ikke usannsynlig att investorn rent av tatt høyde før en slik kompromiss.

Men er det dette inbyggarna vill ha? Og er det detta turisterna vill se nær de kommer hit? Inte vet jag. Personligen søker jag mig till det genuina nær jag åker på ferie till mer lantliga distrikt. Inget er så vackert som pittoreska små lands- og fiskebyer runt omkring i sødra Europa. Ikke utenklig att fler har samma førventningar nær de besøker Svolvær.

Jag flyttade hit i 2005 och mycket har hent siden dess. Mycket er bra. Absolut. Men spørsmålet er om man skulle tenkt igenom hvordan man plasserte byggen runt omkring i byen. Jag kan inte begripa varfør industri og storskalig handel i stor grad skall ligga i sentrum. Vorsetøya burde før 10-20 år siden blivit skjermet  før ett framtida boligfelt. Nu er det førsent. Lofotkraft og en rad andra industrier har etablert sig dær. Synd, det hade kunnat bli något riktigt fint ut av det. Och så kom Biltema, bra butik, jag har selv varit dær. Men er det, det førsta vi vill se nær vi kommer in till Svolvær? Och rykten sæger att Burger King skall etablera sig i direkte nærhet. Så då er vi liksom dær, en arkitektonisk anonym infart till Svolvær, umulig att veta om man befinner sig i en forstad till Gøteborg, Oslo eller på vei in mot sentrum av en av verdens mest spektakulæra naturområden.

Større steder har før længst insett ovanstående og plasserar industri og storskalig handel utanfør byn. I ljus av alla processer som foregår i Lofoten, er det inte dags att investera i en byarkitekt som kan ge politiker og adminstration føringer og råd på hur Svolvær skall utvecklas? Och kanske kan komma med restriktioner før vad och hvor ting kan bygges? Ett gott exempel er projektet i Solheimsveien 6. Unnskyld, men vad i guds namn hænde dær egentligen? 3 inklæmda leilighetskomplex i ett boligområde med gamla vackra hus fra tidigt 1900-tal. Det ser ut som en absolut katastrof. Nån i plan- og byggavdelingen måste ha sovit under den processen. 

En byarkitekt er en liten investering som kanske besparar oss og kommande generationer før en del uønskade og lite estetiska byggen. Før dyrt? Dela på kostnaden med nabokommuner. Det kommer vara verdt varenda krona.

 

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags