Permanent sommertid? Jeg kan ikke forestille meg at det kan være aktuelt med en særnorsk løsning

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar til leserinnlegg på trykk i Lp 9. april, "Ei lysere framtid med sommertid hele året"

DEL

LeserbrevOrdførerne i Gildeskål og Sørfold skriver i sitt innlegg blant annet: "Steigen kirke er det kirka i landet som har riktigst tid i forhold til sola. Der står sola i sør kl 1200 ved vintertid."

Dette er en påstand som beror på misforståelse. Riktignok ligger kirken omtrent på 15 grader øst. Ordførerne har imidlertid ikke tatt hensyn til de astronomiske forholdene som gjør at tidspunktet for når sola står i sør, varierer gjennom året, mest om vinteren og da med en halv time mellom ytterpunktene. For Steigen kirke står sola tidligst i sør 11.43 i overgangen oktober/november og senest 12.14 i midten av februar. Det går nok an å karakterisere dette som flisespikkeri, men i debatten om saken kan det jo ha en viss betydning.

Tallene for Vardø i øst er 10.40 og 11.10, mens det for Stadt i vest er 12.24 og 12.55. Hvem skal vi så ta mest hensyn til? Det går jo an å tilpasse arbeidstiden i stedet for å ha permanent sommertid, slik leserbrevforfatterne uttrykker. Men jeg kan ikke forestille meg at det kan være aktuelt med en særnorsk løsning. Vi kan si vår mening, men vi må nok bare forholde oss til det de folkerike statene lenger sør bestemmer seg for.

Erlend Langstrand

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags