Gå til sidens hovedinnhold

Vågan SV ønsker et godt skoletilbud for elever i videregående også i fremtiden!

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Åpent brev til

Fylkesordfører: Sonja Steen

Leder for fylkesrådet i Nordland: Tomas Norvoll

Fylkesråd for utdanning: Hild Marit Olsen

Gruppeledere: Bjørnar Skjæran (Ap), Kai Henriksen (H), Dagfinn Olsen (FrP), Kurt Jenssen (Sp), Marius Jøsevold (SV), May Valle (V), Ingeborg Steinholt (R), Arve Knutsen (KrF) og Bent Bakkan (MDG)

Medlemmer av komité for utdanning: Tom Vidar Karlsen (Ap), Willfred Nordlund (Sp), Simon Johnsen (Ap), Marius Hansen (H), Joakim Sennesvik (H), Bjørn Larsen (FrP), Anne Stenhammer (SV) og Hilde Holand (KrF).

I flere år har fylkeskommunen varslet store økonomiske kutt grunnet reduserte overføringer fra nasjonale myndigheter. Fra 2015 til 2020 får fylket 280 millioner kroner mindre å rutte med, og det ble tidlig klart at disse kuttene kom til å gå hardest ut over samferdsel og utdanning. Fylkestinget som ble avholdt i Svolvær i oktober avgjorde at vi i Lofoten får beholde hurtigbåttilbudet vårt. Det er vi veldig fornøyde med!

I neste runde er det skolestrukturen som skal avgjøres. Den mener Vågan SV fortjener vel så stort fokus.

I et høringsdokument datert tidligere i høst foreslår fylket nedlegging av Vg1 og Vg2 Medier og kommunikasjon ved Aust-Lofoten videregående skole fra skoleåret 2018-2019, med påfølgende nedlegging av Vg3 året etter. Medier og kommunikasjon ble nylig omgjort fra å være et yrkesfaglig løp til å bli en studieforberedende linje. Dette er dessverre også ett av argumentene til at linja nå foreslås lagt ned, fordi den konkurrerer med de to studiespesialiserende klassene Aust-Lofoten har på Vg1.

Vågan SV er inneforstått med at fylket må kutte innen utdanning, og at det vil gjøre vondt uansett hvilken finger man skjærer seg i. Likevel ønsker vi å trekke frem det vi mener er gode argumenter for å nettopp beholde Media og kommunikasjon ved Aust-Lofoten videregående skole.

Det tar tid å bygge opp gode fagmiljø, og for at utdanningstilbud skal bli godt kjent. Er fylket tjent med å legge ned en linje som i realiteten bare har eksistert i ett år? Man kan spørre om hvorfor Media og kommunikasjon ble tilbudt som et studieforberedende løp i utgangspunktet, og ikke forble et yrkesfaglig løp. Hadde man da unngått denne mulige nedleggingen?

Tilbudsstrukturen skal utgjøre gode fagmiljøer, være basert på regional samordning og utstrakt samarbeid med lokalt og regionalt arbeidsliv. Dette betyr blant annet at skolene bør tilby linjer som samsvarer med nærmiljøets næringsliv og tilbudsstrukturen ellers i regionen. Det er viktig å påpeke at Aust-Lofoten vgs er den eneste skolen som tilbyr Medier og kommunikasjon i Lofoten, og at Lofoten er en region med fire lokalaviser, med lokalkontor for NRK og TV2, og en rekke andre mediebedrifter. Skolen har også investert i det beste av utstyr, bla et profesjonelt filmstudio og fotoutstyr av meget høy kvalitet. Dette har gitt elevene mulighet til å delta i store produksjoner, som for eksempel NRKs realityserie Skårungen. I tillegg har de hjulpet lag og foreninger med grafiske arbeider, bidratt i avisene, tatt på seg filmoppdrag for aktører i lokalmiljøet. Sist i høst bistod elevene som valgmedarbeidere ved stortingsvalget.

Er det slik at Aust-Lofoten videregående skole, som ligger midt i Lofoten og Vesterålen, skal være den skolen i regionen med færrest tilbud?

I løpet av de ti siste årene har de videregående skolene i Vågan mistet linjene Baker og konditor, Design og håndverk, og dette året har ikke skolen tilbudt Medier og kommunikasjon for Vg1-elever. Fylket sier i sitt høringsutkast at Nordland fylke har lav grad av høyskole- og universitetsutdannede i dag, og at de videregående skolene må arbeide for å møte fremtidas utfordringer. Dette mener vi i Vågan SV er et paradoks når tall fra SSB viser at det er en større bekymring rundt det faktum at vi i fremtida vil ha for få fagarbeidere.

Høringsuttalelsen baserer nedleggingene av studietilbud på fremtidige elevtall fra tre større regioner: Helgeland, Salten og Nord-fylket. Aust-Lofoten videregående sogner til Nord-fylket, det utdanningsområdet som visstnok kommer til å ha størst nedgang i elevtall de neste tiårene. Likevel er Lofoten, og Vågan spesielt, et område som er i stor vekst, og som hvert år lokker til seg tilflyttere.

Vågan SV mener at en nedleggelse av Media og kommunikasjon er uheldig. Det er en linje som har vært populær over flere år, og som har en god, faglig tyngde. Dessverre ser vi at omlegging fra yrkesfaglig til studieforberedende løp gjør at programområder ender med å konkurrere med eksisterende tilbud som skolen har. Heldigvis må det ikke være slik. Det er fortsatt mulig for skolen å tilby medieproduksjon som et yrkesfaglig løp, noe som også vil rettferdiggjøre de store investeringene som i sin tid ble gjort i utstyr og programvare i hundretusenkronersklassen. Da vil skolen unngå at elevene har «for mange» studieforberedende tilbud å velge mellom, samt at elevene i Lofoten får opprettholdt et variert tilbud.

Kommentarer til denne saken