Tanker om basseng før valget

Av
DEL

LeserbrevDet dør altså nesten like mange i drukningsulykker i Norge som i trafikken, og norske barn er dårligst i Norden til å svømme. I mange år nå har basseng over det ganske land vært en salderingspost i kommunebudsjettet, nå ser vi konsekvensene. Derfor er det i utgangspunktet gledelig at alle partiene i Vågan er opptatt av å bedre situasjonen i vår kommune, eller er de det?

Flere av partiene som går til valg snart snakker varmt om bygging av noe som umiddelbart høres fint og flott ut, et felles folkehelsebad i Vågan. Jeg har noen tanker rundt det:

Samarbeid med private investorer

Litt fristende å si, lykke til i jakten på en privat investor. Jeg blir imponert om noen klarer å finne fram til en aktør som er villig til å satse sine penger i et folkehelsetilbud. Alle som setter seg litt inn i lønnsomhet i svømme/spa/bade-anlegg ser at det finnes langt flere skandaler enn suksesshistorier. Spa-tilbud som The Well (sliter forøvrig med lønnsomheten) og Farris bad krever stor risikovilje, og jeg ser vanskelig for meg at det kan kombineres med fasiliteter for skoleelever. Et tilbud i forbindelse med hotell- og reiselivsnæringen inne i Svolvær kan møte store utfordringer trafikalt sett, gitt lovnadene om et vesentlig bedre tilbud enn i dag (som vil kreve betydelig mer busstransport). Og finnes det hotellaktører som ønsker å stenge sitt tilbud overfor hotellgjester alle hverdager i uken for skoleformål? Et av få lønnsomme konsept som Sommarland i Bø er vel bare å se bort fra, arealkrevende og sesongåpent som det er.

Dersom vi ser på konsept som muligens kan være mer aktuelt for Vågan kommune så er det fortsatt vanskelig å ikke komme utenom skandalene og økonomiske vanskeligheter. Ta Tromsø, der la de ned flere mindre bassenganlegg og satset på Tromsøbadet til store protester fra befolkningen. Det ble argumentert med besparelser og et bedre tilbud. For de som er spesielt interessert er det bare å lese seg opp, men anlegget ble altså langt dyrere enn planlagt og lak som en sil rett før åpning. Kan også nevne at det nye Tromsøbadet blir en ny konkurrent til Polarbadet som allerede sliter økonomisk. Grottebadet som over flere år har nytt godt av «sponsing» fra Troms fylkeskommune gjennom ordningen «båt for bad»- ordningen, kan også vente seg endret økonomi nå når den forsvinner.

Ser man bort fra økonomiske forhold kunne kanskje planlagte Skrei og Nyvågar ha huset et bassenganlegg ut fra areal- og trafikale hensyn. Det er uansett uaktuelt, for «folkehelsebadet» skal plasseres «der folk bor», i Svolvær.

Klima og miljø

MDG er av dem som ønsker ett anlegg av miljø- og klimahensyn. Igjen, uten en utredning og kunnskapsinnhenting, hvordan kan vi vite at klimaregnskapet for et helt nytt bygg og tilhørende transportavstander er lavere enn alternativet, nytt basisanlegg i Kabelvåg og renovering av eksisterende anlegg i Svolvær?

Pris

Om Vågans politikere skulle klare å hoste opp en villig investor så håper jeg de ikke er så naive at de tror at denne ikke vil ha fortjeneste og lønnsomhet gjennom sin avtale med kommunen. I tillegg håper jeg at alle er klar over følgende: I dag koster det i 160kr i bassenget i Svolvær for en familie på 2 voksne og 2 barn. For samme familie, en helgedag i Grottebadet, koster det 490kr (mer om en eller begge barn er over 9 år). Jeg synes ikke at rundt 500kr for en familie på fire kan kalles et folkehelsebad, det er et basseng for de få. Jeg vil heller ofte ta med mine barn i et «vanlig», kommunalt basseng med tradisjonell badstue, enn en eller to turer i året til et dyrt og fancy badeanlegg. Velvære og spa er luksus de private kan få gleden av å tilby de som har råd til det.

Så gjenstår det å se da om noen skaffer til veie en investor med kapital og vilje til å investere i et folkehelsetilbud for oss i Vågan, forhåpentligvis uten at det koster skjorta hverken for befolkning, eller at det får alt for store konsekvenser for kommuneøkonomien. For igjen har dessverre denne sommeren lært oss at et svømmetilbud er viktig.

For de som er i tenkeboksen før valget, Ap, Rødt, SV, og nå også Sp, ønsker å se på muligheten for basseng i Kabelvåg. Godt valg!

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags