Drivstoffprisene i Svolvær - hvordan forholder vi oss til dem i det daglige ?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Prissvingninger på drivstoff er noe vi ser i en rekke land og mønsteret varierer mye fra land til land og over tid. I Norge var det en del år billigst å handle på torsdag, så ble det billig å handle på mandag, og de siste årene har det vært billig om morgenen både mandag og torsdag, men billigst på mandag. Her til lands har prissyklene dessuten vært rimelig forutsigbare, og slik sett åpnet for at prisbevisste drivstoffkunder har kunnet utnytte dette til sin fordel.

Sommeren 2015 grep Konkurransetilsynet inn ifm et oppkjøp av en bensinstasjonskjede. Da ble det foretatt en grundig analyse av konkurranseforholdene i drivstoffmarkedet i Norge. Konklusjonen var at det var en såkalt "koordinert adferd" i dette markedet. Det betyr at det var en felles forståelse at prisene økte mandag og torsdag, et prismønster som drivstoffselskapene over tid hadde lært å tilpasse seg. Selskapene har tilpasset seg hverandres adferd, hvilket i seg selv ikke er ulovlig. Hvis de derimot hadde hatt kontakt med hverandre, for eksempel snakket sammen om hvilke tidspunkter i uken prisene skal øke, eller settes ned, hadde det derimot vært et ulovlig prissamarbeid.

Konkurransetilsynet har også sett på drivstoffprisene for 2017. Her finner man at det skjedde noe med prismønsteret helt på slutten av 2017. Det ble avdekket at til og med november var det et klart mønster med prishopp på mandag og torsdag, mens det for desember ikke lenger var slik. Prisene synes fortsatt å variere over uken, men det er ikke lenger mandags- og torsdags topp. Med bakgrunn i dette synes det som om at prismønsteret som har vært stabilt over et antall år, nå synes å være brutt, uten at en dermed kan sies at mønsteret har stabilisert seg. Hvordan mønsteret vil bli fremover er vanskelig å si.

I en slik overgangsfase er det ekstra viktig av vi som forbrukere ikke handler på autopilot, men faktisk følger med fra dag til dag på hva som skjer. Bevisste forbrukere som handler når det er billigst vil ikke bare sikre seg selv en lavere drivstoffregning, men også bidra til at alle kan få lavere priser. Når mange nok av oss er prisbevisste, vil det gi selskapene sterke incentiver til å prøve å kapre oss som kunder. Måten de gjør dette på er å sette ned prisen - eller ikke sette opp prisen. Gjennom våre prisbevisste handlinger kan vi gjøre det vanskelig for selskapene å komme frem til en felles forståelse. Normalt blir det dermed fristende for en av dem å bryte ut. I en slik overgangsfase kan prisbevisste forbrukere forkludre bildet for selskapene. Selskapene klarer kanskje ikke å finne frem til en felles forståelse slik de hadde håpet, og kan dermed ende opp med å sette lavere priser enn de ellers ville gjort. I så fall kan den siste tids utvikling være godt nytt for oss forbrukere på litt lenger sikt.

Konkurransetilsynet er opptatt av at vi som forbrukere samlet sett selv kan påvirke vår fremtidige regning på drivstoff. Desto flere som er prisbevisste, desto større er potensialet for at selskapene ikke lykkes med å sette høye priser. Konkurransetilsynet sier derfor at de vil følge ekstra nøye med på utviklingen i drivstoffprisene fremover, slik at de gjennom informasjon om prismønsteret kan gi en hjelpende hånd til oss kunder som ønsker å fylle billig drivstoff.

Den prisbevisste forbruker bør derfor følge med på variasjonen i drivstoffprisene og fylle deretter. Du som leser dette er kanskje en av mange som har forstått hvordan du får tak i billig drivstoff. Den enkle regelen du sannsynligvis har fulgt er at du har fylt på de dager du visste at prisene var lave. Nå som dette mønsteret er endret, bør du ikke handle på autopilot, slik man kanskje har hatt for vane, og mer enn noen gang følge med på prisene i løpet av uken.

Dette gjelder imidlertid ikke for de som er avhengig av å tanke i Svolvær. Her trenger man ikke å følge med om det er søndag, mandag eller torsdag, eller om drivstoffselskapene har endret sitt salgsmønster. I Svolvær svinger nesten aldri drivstoffprisene. De følger bare oljeprisen. Og det som er så merkelig er at prisene også er helt like, eller tilnærmet helt like mellom de tre stasjonene Circle K, SHELL og ESSO. Her synes det ikke som om begrepet konkurranse er kjent uttrykk, derimot virker det som om at samarbeidet fungere godt. Det har vi som drivstofforbrukere funnet oss i altfor lenge. Nå bør det være slutt. Nå bør vi forbrukere ta i bruk forbrukermakten vår. Nå bør det aksjoneres mot det prissamarbeid som foregår. Det kan gjøres på mange måter og Facebook (FB) er et godt verktøy i så måte. Her bør alle oppfordres til å legge inn bilder som daglig dokumenterer prisene til den enkelte stasjon i Svolvær. Samtidig kan de som kjører rundt i Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Harstad-området være prisbevisst og tanke der det til enhver tid er billigst. Unngå tanking i Svolvær i størst mulig grad. Er vi forbrukere langsiktige og bestemte i en slik strategi, vil det til slutt lønne seg for oss.

Vi går nå inn i den mest aktive tiden av året mht tilstrømming av turister. La oss gjøre turistene oppmerksom på at de bør tanke opp før man kjører mot Lofoten. Informer om dette på feks Lødingen-ferga. Oppslag og flygeblad fungerer godt. Anbefal at det tankes opp når de kjører på land i Lødingen, gjør det på Sortland eller Hadseløya for de som kjører den veien før Lofoten. Gjør det i Harstad eller Kongsvika før kursen settes mot Lofoten, eller vent med å tanke til Svolvær er passert. Det selges som kjent også drivstoff enda lenger vest i Lofoten som ikke driver prissamarbeid. I tillegg til dette bør vi som forbrukere bevisst bruke nettsidene til reiseselskapene, hotellene, opplevelsessidene til turistnæringen osv for å legge ut informasjon om de høye drivstoffprisene i Svolvær. Vær kreativ og bruk mulighetene vi som forbrukere har til å få ned prisene sånn at vi får reelle valgmuligheter. Gjør bevisste valg, ikke la det være slik at det ikke spiller noen rolle for hvor du tanker. Skap en bevisst holdning til dette - bruk forbrukermakten - det gir oss forbrukere bedre vilkår og kan spare oss for tusenlapper på sikt.

Gå inn på FB sine sider om "Drivstoffprisene i Lofoten", si din mening og dokumenter daglig prisene i Svolvær alt under slagordet "TENK FØR DU TANKER I SVOLVÆR".

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags