Det er mange som ikke kommer til å gå videregående skole om disse linjene legges ned

ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En av grunnene for at naturbruk og fiske og fangst ikke burde legges ned, er fordi at linja skaper så mange nye rekrutteringer til fiskerinæringen gjennom nettopp disse linjene.

Fremtidige arbeidsplasser kan også gå tapt, som for eksempel yrkesfisker og kystskipper. Dette kan føre til fiskere og skippere som har mindre kunnskap, som resulterer i dårligere kvalitet på fisken og mulig farlige arbeidsplasser. Dersom dere legger ned naturbruk og fiske og fangst går utrolig mange nåværende arbeidsplasser på skolen tapt, som for eksempel lærerne. De lærerne som har utdannet seg for å kunne jobbe på denne linjen kan bli nødt til å flytte for å få ny arbeidsplass hvor de kan bruke sin kompetanse.

Ikke minst er det mange som ikke kommer til å gå videregående skole om disse linjene legges ned da det for mange er det eneste alternativet. Om man har bestemt seg for utdanning innen fiskeri, eller om man er lei av skolen og trenger en mer variert skolehverdag for å kunne fortsette er det viktig med linjer som naturbruk og fiske og fangst. De siste årene har det vært stor pågang av søkere på begge linjene, og det er flere som har opplevd å ikke komme inn. Nedlegging av disse linjene kan føre til enda flere som ikke har utdanning, og i verste fall blir arbeidsledige.

På Naturbruk får man muligheten til å delta på sikkerhetskurset IMO50, som er et grunnleggende kurs for en vanlig fisker som man får ta helt gratis. I tillegg til jegerprøvekurs og båtførerkurs. Hvis man skulle ha tatt disse kursene på fritiden ville dette resultert i store kostnader for hver enkelt.

På Fiske og Fangst får man muligheten til å ta D5 Kystskipperen og radiokurset ROC, som vil bli veldig nyttig hvis man skal være skipper på båter opptil 500 bruttotonnasje. Dette vil også ført til store kostnader hvis man tar det privat. For å ta D5 sertifikatet utenom skole ville det koste en person 25000 norske kroner og radiokurset ROC vil koste 12000 norske kroner.

Naturbruk og fiske og fangst lager et godt fellesskap og sosialiserer alle som går på disse linjene mer enn noen andre linjer her i fylket. En av grunnene til at det blir så godt fellesskap er de flotte turene som gjennomføres tilknyttet kompetansemålene. På Naturbruk blir man tatt med på tre overnattingsturer i nydelige omgivelser som varer i tre døgn. Det er akkurat disse turene som gjør klassen til en så sammensveiset gjeng. Med en ellers tung skoledag oppleves det utrolig viktig med noen avbrekk. Disse turene er unike fordi man lærer samtidig som man får være ute på tur. På denne måten blir det motiverende å prestere godt karaktermessig! Turene blir delt på sosiale medier (Facebook), og er med på å vise hvor mye gøy og lærerikt man får være med på om man går disse linjene. Kanskje bidrar dette til flere søkere.

IKKE LA DETTE SKJE!


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken