En nedleggelse av denne linjen vil være sabotasje mot fiskerinæringen

ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredag 25.10.2019 kom det inn en fryktelig melding om at fylket vurderer nedleggelse av naturbruk og fiske og fangst ved Vest Lofoten videregående skole. Personlig synes jeg dette er svært dumt og ødelegger trolig manges drøm om å bli fiskere.

Jeg gikk naturbruk i fjor, og går nå fiske og fangst. Da jeg søkte meg inn på skole i 10. klasse hadde jeg bare naturbruk på Gravdal på denne listen. Dette gjorde jeg fordi det var den eneste linjen jeg ønsket å gå. Om jeg ikke hadde kommet inn hadde jeg begynt som fisker med en gang. Da ville jeg blitt en ufaglært fisker. Å gå inn i et av verdens farligste yrker uten noen som helst kompetanse kan i verste fall få fatale konsekvenser for meg eller andre om bord.

Dette forslaget er så ufornuftig at en gjennomføring nærmest er helt absurd. Jeg skjønner ikke hvorfor dere i det hele tatt kommer med en vurdering om å legge ned en utdanningslinje med fiske og fangst i Lofoten, som er hjertet av vinterfisket. I dag er det mye medvind i fiskerinæringen. Det kommer stadig nyere båter som både er bedre utrustet for skånsom behandling av fisk og mer miljøvennlig. Dette er en utvikling i rett vei og hvorfor følger ikke skoletilbudene etter?

Norge er et av de rikeste landene i verden, men så snart innbyggerne trenger penger har vi ikke råd, eller er dette en slags sniksentralisering? En kan jo lure siden det ikke er nevnt noe om å kutte fiske og fangst avd. Inndyr, som er like ved Bodø.

Ungdommer som utdanner seg til fiskerinæringen har to år med skole før de begynner å betale skatt. Staten tjener mer på disse elevene enn de som går studiespesialisering og noen år på universitetet senere og ikke kommer i arbeid før de er godt inn i 20- årene.

En nedleggelse av denne linjen vil være sabotasje mot fiskerinæringen. Et kutt fører til mindre skoleplasser og dårligere rekruttering. Partiene på stortinget reklamerer med at flere må søke yrkesfag, men det blir ikke plasser til alle om nedleggelsen blir et faktum.

Min mening er at ingen Fiskeri- eller Havbruksskoler burde legges ned. Det burde heller satses enda sterkere på de som er, og det burde komme flere. Alle som ønsker å utdanne seg innen næringa, bør få skoleplass! Vi ungdommer bør få lære yrket av erfarne lærere, uten at en gjeng med mennesker som mangler inngående forståelse, og sitter bortgjemt på et kontor i byen, skal få stå i veien for dette!Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken